„Mišlenov vodič“ objavio je listu restorana u Srbiji koji će na svom ulazu nositi prestižne zvezdice. Dva restorana su se popela lestvicu više, te su dobila Mišlenove zvezdice. Prvi restoran je “Fleur de Sel” u Novom Slankamenu, a drugi restoran koji je dobio ovu prestižnu nagradu je restoran “Langouste”.
Restoran “Fleur de Sel”
-Vredi proputovati 60-ak kilometara od centra Beograda da biste došli do ovog fascinantnog imanja u kojem se služe fina kuhinja i odlična vina. Restoran se nalazi u sklopu vinarije Atelje Vina Šapat i okružen je sa 12 hektara vinove loze zasađenih sortama merlo, frankonija, kaberne sovinjon i teroldego, kao i šardone, moskato i sovinjon blan. Trpezarija je elegantnog, klasičnog i savremenog stila, sa velikim prozorima koji omogućavaju gostima da uživaju u širokom pogledu na miran Dunav, vinograde i zelenilo svuda okolo. Ovde talentovani kuvar Nikola Stojaković služi kuhinju inspirisanu srpskom tradicijom i lokalnim namirnicama, dodajući sopstvenu personalizovanu kreativnost pod uticajem dugogodišnjeg rada u inostranstvu. Gosti mogu da biraju a la carte ili neki od tri degustaciona menija – posebno preporučujemo zanimljiv meni „Od Dunava do Jadrana” koji sadrži izbor slatkovodne i morske ribe. Ako tražite kulinarsko iskustvo koje će vas odvesti bliže kuhinji gde možete da posmatrate kuvare kako rade, onda se odlučite za sto kuvara. Konačno, vinska karta ima 500 raznovrsnih etiketa sa istinski internacionalnim fokusom, iako je naša očigledna preporuka da probate vina koja proizvodi sama vinarija, vođeni strašću i stručnošću somelijera Dušana Vranića- stoji u saopštenju Mišlenovog vodiča za Srbiju.
Restoran Langouste
-Smešten na ivici istorijskog centra, ovaj restoran ima velike prozore sa kojih se pruža pogled na reku Savu i moderniji deo grada. Na čelu kuhinje, Marko Derić je mladi i strastveni kuvar koji se vratio u Beograd nakon što je radio u raznim restoranima širom Evrope. Njegova kuhinja se fokusira na srpske recepte i sastojke koje reinterpretira sa maštovitim i savremenim dodirima pod uticajem Francuske i Italije. Postoje tri degustaciona menija – dve opcije sa pet jela (jedan mesni, drugi riblji) i „Langouste“ sa osam sledova koji uključuje najbolje od druga dva menija. Deo povrća se dobija iz biodinamičke bašte na periferiji Beograda- stoji u obaveštenju.
Restorani “Iva New Balkan Cuisine” i “Istok” dobile su Mišlenove preporuke.
Šta su Mišelinove zvezdice?
Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom. Iako je Mišelin poznat po proizvodnji guma, ova kompanija, koja je stacionirana u Parizu, takođe je poznata po svom godišnjem Mišelinovom vodiču. Mišelin je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima.
Vodič je sadržao anonimne ocene evropskih restorana koje su se odnosile na:
- kvalitet jela,
- veštinu kuvanja,
- originalnost jela,
- cena,
- doslednost posetilaca.
Posle dvadeset godina u vodiču su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su brzo izazvali pažnju šire javnosti. Videvši popularnost kategorisanja restorana, braća su unajmila tim privatnih inspektora, koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane.
nsuzivo.rs