Crveni krst Srbije kao najveća volonterska organizacija u zemlji svake godine obeležava Međunarodni dan volontera. Ove godine Međunarodni dan volontera obeležava se pod sloganom „Volonteri za budućnost u koju su svi uključeni”, gde se posebna pažnja poklanja volonterima koji su angažovani u svojim lokalnim zajednicama.

Upravo je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske i političke krize. Takođe ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana volontera skreće pažnju na to da gotovo 60% volontera širom sveta čine pripadnici marginalizovanih grupa i žene.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca podseća da:

  • Svake godine približno 14 miliona volontera poklanja svoje vreme Crvenom krstu i Crvenom polumesecu na globalnom nivou.
  • Približno devet miliona ovih volontera spadaju u mlade.
  • Ovo čini pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca najvećom humanitarnom volonterskom organizacijom na svetu, a što uključuje i približno 450.000 zaposlenih koji na globalnom nivou pružaju podršku volonterima.
  • U razvijenim zemljama je odnos zaposlenih i volontera 1:9, dok je u zemljama u razvoju ovaj odnos 1:180.

Volonterski rad u okviru Crvenog krsta Srbije predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade. Volonteri mogu biti osobe iz svih društvenih grupa, svih uzrasta i imovinskih stanja, a aktivnosti na kojima se angažuju takođe variraju od učestvovanja u periodičnim akcijama do stalnih programa.

Volontiranje osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, ono i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju i pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti.

“Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad oko 60.000 volontera. Od tog broja je 20% starijih, 20% je srednjih godina i radno sposobno, a 60 % čine mladi volonteri”, navodi se u saopštenju Crvenog krsta Srbije.

Globalni izveštaj o volontiranju Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca podseća da volontiranje nije ni univerzalni lekniti jednostavna aktivnost koja se odvija sama od sebe. Volonterski doprinosi zajednicama moraju biti prepoznati kao deo složenih socijalnih, političkih, kulturnih i ekonomskih procesa koji su međusobno povezani i ne samo da menjaju jedni druge već i snažno utiču na to ko su aktivni volonteri, šta je njihova motivacija da volontiraju, ali i na koji način mogu da se angažuju u kriznim situacijama i šta njihov rad može da postigne.

Kako vlade širom sveta, zajedno sa civilnim sektorom i lokalnim zajednicama rade na tome da ublaže efekte siromaštva i unaprede zdravlje i obrazovni nivo stanovništva, volontiranje se pokazuje kao efikasan element ovih napora.

Izvor: Crveni krst Srbije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments