Претрага
Претрага
Close this search box.

Vučević: Srbija najzainteresovanija za mir, EXPO 2027 je šansa koja se ne propušta

Printscreen/Instagram

Vučević je rekao da je strateški interes Srbije da bude deo Evropske unije. Istakao je da je ekonomija sve i da bez nje ne nemamo vojsku, obrazovni sistem, zdravstvo.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Srbija najzainteresovanija za mir, da je članstvo u EU strateški cilj, kao i da je ekonomija osnov svega da bi se ulagalo u razvoj, naglasivši da je projekat EXPO 2027. šansa koju Srbija ne sme propustiti.

Vučević je, odgovarajući za RTS na kritike da se brojne odluke u vezi sa tim projektom donose po hitnom postupku, istakao da u tome nema ničeg nezakonitog, već da se radi samo o tome da se stvari koje su transparentne završe brže.

Dodao je da je zabrinut kada čuje od kritičara projekta da je altertnativa za EXPO 2027. njegovo ukidanje.
– A onda čujemo da bi oni radili nešto transparentnije. Sve je vidljivo i transparento, pa i kroz budžet. To je šansa koju ne smemo da propustimo, a ne da se sakrivamo iza adminitrativno birokratskih procedura – naglasio je Vučević.

Strateški interes da budemo deo EU

Vučević je rekao da je strateški interes Srbije da bude deo Evropske unije. Istakao je da je ekonomija sve i da bez nje ne nemamo vojsku, obrazovni sistem, zdravstvo.

– Potreban nam je mir i politička mudrost i stabilnost, da verujemo u Srbiju, da se ne potcenjujemo i da ne slušamo o sebi da smo najgori – naglasio je Vučević.

Dodao je da treba da učimo decu da ostanu u Srbiji, a ne da idu u inostranstvo jer će, kako je rekao, u narednim godinama Srbija biti mnogo bolje mesto za život. Vučević je naveo da je litijum ozbiljna prednost Srbije i da država treba da nađe najbolje rešenje da iskoristi svoje rude.

– Pogubno je da želimo da kaznimo sami sebe i da ne iskoristimo ono što imamo. Neophodno je naći najbolji odnos između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine. Vučević je istakao da ostavlja prostor za razgovor po pitanju kopanja litijuma i da čeka odgovor struke “a ne od onih koji su politikanti”.
– Ako struka kaže ne – onda je ne. Ali struka mora da bude svesna svoje odgovornosti – dodao je on.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by СНС Србија (@sns_srbija)

O litijumu

Kako kaže, veruje da je moguće da Srbija koristi svoje resurse i da zaštiti životnu sredinu, navodeći da u litijumu vidi šansu Srbije da ojača poziciju, jer je litijum ruda koja je prekopotrebna čovečanstvu.

– Nema kockanja sa ekologijom – istakao je premijer Srbije i dodao da odluka o kopanju litijuma neće biti doneta bez jasnih koraka o zaštiti životne sredine. Govoreći o stambenom pitanju, Vučević je rekao da će ova vlada tokom njegovog mandata izaći sa paketom stambene podrške za određene kategorije stanovništva, ali da će između tržišta i takog načina stambenog zburinjavnaja morati da postoji balans. Vučević je, kada je reč o Kosovu i Metohiji kazao da je zvanični Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i da je vlast u Beogradu sve vreme u dijalog uključena kroz Vladinu Kancelariju za KiM.

Dodao je da Srbija pita sve one za koje je to pitanje rešeno čemu onda pritisci na Srbiju. – Za neke velike igrače na međunarodnoj sredini Kosovo i Metohija je rešan slučaj, a za druge, naravno, nije. Ali i za one za koje je pitanje KiM rešeno, ako je tako, čemu pritisak na Srbiju – kaže Vučević.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага