Претрага
Претрага
Close this search box.

ZA KOLIKO VREMENA BOJLER ZAGREJE VODU? Vodoinstalateri izmerili, odstupanje signal da uređaj guta struju, ali i nešto još opasnije

Foto: Pexels

Tim Vodoinstalateri Beograd sproveli su detaljno merenje vremena grejanja različitih modela bojlera svih najpoznatijih proizvođača dostupnih na našem tržištu. Istraživanje je obuhvatilo najpopularnije veličine bojlera – litraže koje se koriste za zagrevanje vode tokom leta i zime.

Ako potrošači uporede vreme za koje njihov bojler zagreje vodu u odnosu na dobijena vremena u istraživanju vodoinstalatera, tada će znati na čemu su – da li njihov bojler troši previše struje ili ne, da li je spreman za servis ili nije (čišćenje od kamenca i zamena grejača).

– A što je najvažnije, da li je njihov bojler bezbedan za rad ili ne (ukoliko se vremena drastično razlikuju, može doći do strujnog udara preko grejača bojlera) – upozoravaju Vodoinstalateri Beograd.

Vodoinstaleri su, kako navode u istraživanju objavljenom na njihovom sajtu, merili koliko je bojleru vremena potrebno da zagreje vodu na različitim podešavanjima.

Naime, svaki bojler ima rotacioni taster kojim zadajemo temperaturu vode koju želimo da on dostigne. Većina bojlera ima 3 glavne pozicije tog tastera:

Prva sa jednom tačkom(crticom) – prvi stepen (40°C)
Druga sa dve tačke(crtice) – drugi stepen (60°C) – ekonomičan rad bojlera
Treća sa tri tačke(crtice) – treći stepen (75°C)

Vreme zagrevanja vode u bojleru tokom leta:

FOTO: PRINTSCREEN/VODOINSTALATERI BEOGRAD

Vreme zagrevanja vode u bojleru tokom zime:

FOTO: PRINTSCREEN/VODOINSTALATERI BEOGRAD

Navedeni rezultati predstavljaju prosečna vremena zagrevanja vode u bojlerima na osnovu velikog testa na desetinama bojlera.

Razlika u letnjoj i zimskoj minutaži zagrevanja proističe iz toga što u toku leta i zime temperatura vode u vodovodnim cevima varira. Tako u letnjim mesecima temperatura vode je oko 20-tak °C dok je tokom zime oko 10-tak °C. Iz navedenih razloga zagrevanje vode u bojleru varira i ta razlika nije zanemarljiva.

U slučaju da bojleri kod potrošača duže zagrevaju vodu u odnosu na podatke iz istraživanja vodoinstalare, to meže biti znak da:

  • Bojler može da pusti struju kroz grejač, povredi pa čak i usmrti korisnika;
  • Povećana potrošnja električne energije i do 50 procenata;
  • Manja je količina vode u bojleru zbog uvećane količine kamenca (i do 15kg);
  • Manje je tople vode u bojleru što zahteva češće uključivanje bojlera pošto je trenutna količna vode nedovoljna;
  • Duži vremenski period za zagrevanje manje količine vode usled problema sa kamencom i grejačem.

VAŽNO

Razlozi za oscilacije

Bitno je da znate da vreme zagrevanja vode može da oscilira ako merite zagrevanje vode u različitim periodima meseca, a pogotovo godine. Temperatura vode u vodovodnim cevima oscilira u skladu sa vanjskom temperaturom. Takođe, snaga struje koju dobija vaš bojler nije uvek ista, tako da ako opadne napon za nekoliko procenata, bojler će duže zagrevati vodu iako vi taj pad napona niste ni primetili u domaćinstvu što je i normalno.

Ako svakodnevno koristite bojler, a niste ga servisirali više od godinu dana, uradite merenje poput intalatera, da znate na čemu ste.

kurir

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti