Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAHVALJUJUĆI NJEMU SRBI DANAS IMAJU SLUŽBENO PISMO Tačno 160 godina od smrti tvorca novog pravopisa i književnog jezika- Vuka Stefanovića Karadžića

Foto: wikipedia.rs

Danas se navršava 160 godina od kako je umro reformator srpskog jezika, tvorac novog pravopisa i književnog jezika, Vuk Stefanović Karadžić.

Vuk Stefanović Karadžić rođen je 1787. godine u Tršiću blizu Loznice, u porodici u kojoj su deca umirala, pa je po narodnom običaju, dobio ime Vuk kako mu veštice i duhovi ne bi naudili. Kao i njegova braće i sestre i Vuk je bio bolešljiv. Zbog bolesti imao je problema sa nogom, a često je izostajao iz škole. Sa 19 godina Vuk želi da upiše Karlovačku gimnaziju, što nije bilo moguće jer je bio prestar za tu školu. Željan znanja Vuk odlazi u Beograd.

U Beogradu Vuk upisuje Obradovićevu Veliku školu, koju takođe napušta zbog bolesti. Ubrzo Vuk odlazi u Beč, gde upoznaje suprugu.

Foto: Wikimediacommons/Josef Kriehuber

U Beču se oženio sa Anom Marijom Kraus i imao je dvanaestoro dece, od kojih su preživeli Mina i Dimitrije Karadžić.

Reformisanje srpske ćirilice

Vuk je reformisao srpski književni jezik i standardizovao srpsku ćirilicu prateći stroge fonetske principe modela Johana Kristofa Adelunga i češke latinice Jana Husa. Srpska ćirilica je adaptacija ćirilice za srpski jezik, koju je 1811. godine uobličio srpski lingvista Vuk Stefanović Karadžić. Srpska ćirilica je prema ustavu Srbije službeno pismo.

Vuk 1814. objavljuje zbirku narodnih pesama “Malu prostonarodnu slaveno-serbsku pesnaricu”. Ubrzo Vuk objavljuje i gramatiku srpskog jezika na narodnom govoru “Pismenicu serbskoga jezika po govoru prostoga naroda napisanu”, zatim 1815. drugu “Pesnaricu”.

Vuk je umro u Beču, a posmrtni ostaci su preneseni u Beograd 12. oktobra 1897. godine. On je uz velike počasti sahranjen u porti Saborne crkve, pored Dositeja Obradovića.

nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dragan
07.02.2024 09:30

Austrijski poturica,plagijator i uništitelj srpske pisane istorije.

Gost
Sonja
07.02.2024 10:03
Odgovori  Dragan

A zašto koristite njegova slova? Nije lepo od Vas. Pismenost Vam je malo loša.

Gost
Mališa
07.02.2024 10:06
Odgovori  Dragan

Austrijski poturica?! Da li znate značenje reči koji ste napisali?! Sramota.

Povezane vesti