Претрага
Претрага
Close this search box.

Zakazana sednica Saveta bezbednosti UN! Predsednik Vučić najavio da večeras putuje u Njujork

Foto: Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

U toku je obraćanje medijima.

Sastanak je počeo nešto posle 17.00 časova u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Posle bilateralnog sastanka, uslediće plenarni sastanak.

Sastanku su prisustvovali ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Srbije u Misiji u Briselu Danijel Apostolović, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević  i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Sastanak je počeo nešto posle 17.00 časova u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Posle bilateralnog sastanka, uslediće plenarni sastanak.

Sastanku su prisustvovali ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Srbije u Misiji u Briselu Danijel Apostolović, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević  i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Obraćanje predsednika Vučića

– Zahvalan sam na poseti i energiji koju ulažete. Hvala vam na preciznim rečima oko nepotrebnosti postojanja kolektive krivice, umećemo to da pamtimo. Imam jednu lošu vest za mene i vas, mislio sam da ću doći u Kotor ali ću najverovatnije morati da idemo na Sednicu skupštine saveta bezbednosti, a to će biti u sredu. Idem najverovatnije večeras u Njujork. Pružiću im odgovor kakav zaslužuju

Obraćanje Olivera Varheljija

– Uvek mi je veoma drago kada dođem u Srbiju. Ovog puta sad imam više vremena da provedem ovde i srećan sam što mogu da vidim sve ono što smo radili u proteklih pet godina i konačno plodove tog rada. Nadam se da će sledeća komisija videti Srbiju u Evropskoj Uniji, da će se pridružiti do kraja mandata, jer mene je jasno da će naredna komisija morati da bude komisija proširenja. Naredna komisija će morati sav napor i rad da usmeri na nove članice Unije, jer jasno je šta je članstvo donelo centralnoj i istočnoj Evropi i veoma smo ponosni na temeljne duboke promene i transformacije privreda i društava zemalja-članica. Dakle, sada mi pravimo sve alate, spremamo zamajac, kako bi naredna komisija mogla da donese rezultate.

– Već smo počeli i sa realizacijom plana rasta. To je jedna od tema o kojoj sam razgovarao sa predsednikom, a to je kako da se što pre taj plan rasta sprovede. I nadam se da u sav posao koji radimo da ćete moći prve rezultate tog plana rasta videti ovde u Srbiji. Tako da bismo mogli onda odmah da pređemo na plan ubrzanja procesa pridruživanja, znači ubrzanje reformi, ubrzanje realizacije uslova za pridruživanje kao i postizanje pristupa jedinstvenom tržištu, što znači donošenje koristi građanima i privredi i pre samog proširenja. Zato je ključno da se plan rasta ne samo realizuje, već i da ceo region to sprovede, jer plan rasta neće funkcionisati ukoliko region ne funkcioniše kao jedan, jer zajedničko-regionalno tržište nije moguće da pojedinačno zemlje pristupe jedinstvenom članu, tržištu, već ceo region mora da se pridruži i onda će imati jednake uslove kao i same zemlje članice. I zato ova postepena integracija, kako to zovemo u Briselu, će biti krucijalna, biće ključna. Ove godine smo već imali jedan samit i nadam se da ćemo u Kotoru se sa predsednikom sresti na narednom, gde ćemo razgovarati o postignutim rezultatima, o zelenim koridorima. Dakle, sve je to neophodno kako bi se ceo region brže integrisao. Ovaj program pomoći će obezbediti dodatna finansijska sredstva, jer ove napori i ove reforme, koštaju.

– Kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici, ja se ne slažem sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije deo naših vrednosti. Ne mislim da to doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu, osudili smo zločine protiv čovečnosti. Ti ljudi moraju da snose odgovornost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 4. aprila telefonom sa Varhejijem o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan koji su usvojili Evropski saveta i Evropski parlament.

Cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu reformskih agendi bloka.

Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerksih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.

24sedam.rs

Tagovi:

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
13.05.2024 18:45

Sto mu gromova, kad se sad nisam slogirao… 🙂

Last edited 17 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Буђави
14.05.2024 11:29
Odgovori  SNS Uzivo

Ма дај бре коштаћеш ово друштво које мрзиш а тражићеш медицинску негу

Gost
M
13.05.2024 18:46

Треба ту ЕУ од.ебати једном за свагда.Време је да Вучић прихвати чињеницу да 2/3 Српског народа није за ЕУ, нити њихов систем вредности који нам они намећу.

Gost
SNS Uzivo
14.05.2024 08:58
Odgovori  M

Da Evropa je jedina tacka koja nas normalne ljude odvaja od tog polusveta kao sto ste npr vi, i nema Oskar sta da prihvati, radikalski šljam nije nikad ni bio za Evropu nego samo tako prica… 🙂

Last edited 16 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Буђави
14.05.2024 11:26
Odgovori  SNS Uzivo

E ако си ти део нормалних људи Евровизије

Gost
Светлана Шуњеварић
14.05.2024 08:21

Срећно,Председниче!Нека Бог чува Вашу борбу са Сцилом и Харбидом.Народ цени Ваш труд и све разуме.

Gost
Verica
14.05.2024 09:21

Kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici treba naglasiti da je najveći genocid rušenje države koje traje više od trideset godina od strane velikih sila i podstiče kontinuirane sukobe, razmirice i stradanja u našem okruženju.

Povezane vesti