Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAŠTO NA SVADBAMA KOD NAS NE PITAJU DA LI JE NEKO VEGAN? Pitanje pokrenulo raspravu među Srbima!

IZVOR: RTS / PRINTSCREEN

Da li treba jesti meso ili ne, pitanje je koje često izaziva polemiku u društvu. Da je sve više onih koji praktikuju veganski režim ishrane, dokazuju i mladenci koji se sve češće suočavaju sa posebnim zahtevima gostiju. Postavlja se pitanje šta raditi ako neko od gostiju ima alergiju na određenu hranu ili je jednostavno vegan ili vegeterijanac. Ova tema je posebno bila zanimljiva jednom korisniku društvene mreže “X”.

“Sviđa mi se što se na srpskim svadbama ne postavlja pitanje da li je neko vegan, već se podrazumeva da nije niko”, napisao je.

To je bilo dovoljno da se povede rasprava. Dok su jedni pisali da bi mladenci uvek trebalo da razmišljaju o gostima koji su na posebnom režimu ishrane, drugi se ne slažu. Evo šta su pisali:

  • Za svaki društveni događaj u Londonu, moram da odgovorim mejlom na to pitanje i to dve nedelje unapred.
  • Familija moje ćerke su vegani i na svadbi početkom septembra u ponudi je imala hleb, kupus salatu i krastavac.
  • Večiti problem imamo kada idemo negde sa ćerkom koja je vegetarijanka, pa i može nekada da se uklopi sa jelovnikom (uglavnom predjelo, sir, proja) i dezertom. Veganima je još teže. Nema te svesti kod našeg naroda.
  • Uvek, ali uvek u kafani naglase da im se kaže ako je neko na posebnom režimu ishrane, bilo da je vegan, bilo da posti.
  • Uvek ima dobra salata na svadbama, tako da bi i vegani i “dobro prošli”.
  • Pa dobro, bar uvek ima kupusa.
  • Kod nas je bilo posebno posluženje za vegetarijance i vegane i moram da priznam da se toga setio restoran, a ne mi.
  • Dok sam bila vegan i sada kada nisam, uvek su me ispoštovali domaćini. Uvek im kažem da nema veze, da ima salata pored i da nisam došla da jedem već da zajedno slavimo, ali muž je taj koji im kaže, unapred, čak i bez mog znanja. Valjda brine da ne ostanem gladna.
  • Na našoj svadbi je bilo i vegetarijanskih obroka, kao i obroka koji nisu sadržali svinjsko meso.

Šta vi mislite?

mondo/T.V.

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dragan
27.05.2024 16:16

Riba, krompir, varivo, salate, baklave ihaj

Gost
Dragana
28.05.2024 07:40

A šta je tek sa ljudima koji imaju celijakiju ili glutensku intoleranciju? Njima je mnogo teže nego veganima/ vegetarijancima, jer je po našim restoranima sva hrana kontaminirana glutenom i ne postoji bezglutenska opcija.

Povezane vesti