Претрага
Претрага
Close this search box.

ŽENA DOŠLA NA PREVENTIVNI PREGLED, IZAŠLA UPLAKANA: Zbog čudne promene na plućima lekari je hitno uputili na dalje lečenje

Foto: Kurir

Besplatni preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja obavljaju se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije od osam do 17 sati.

Kurir je u jutarnjim satima obišao UKCS (Univerzitetski klinički centar Srbije) gde je u prvih sat vremena pregledano više od 100 građana, dok je, kako saznajemo otkrivena jedna promena kod žene srednjih godina za koju se sumnja da je tumorska.

Ispred zgrade UKCS zatekli smo uplakanu ženu, koju su lekari hitno uputili na Kliniku za pulmologiju na dalju dijagnostiku.

U hodnicima je bilo dosta građana koji su došli na pregled, a kako saznajemo, neki od njih su ispred zgrade bili već od šest sati ujutru. Kako je sve bilo spremno i organizovano pregledi su počeli i pre osam sati.

– Bilo je pacijenata kod kojih je otkrivena i astma, a ima ionih koji su upućeni kardiologu. Ovo je dokaz koliko su preventivni pregledi važni i koliko je važno bolest otkriti na vreme – istakao je direktor Klinike za pulmologiju UKCS ass. dr Mihailo Stjepanović.

Preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja nastavljaju se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i svi koji to žele da provere svoje zdravlje mogu da posete zdravstvene ustanove u periodu od 8 do 17 sati.

Novina ovog vikenda je što su po prvi put organizovani i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.


U objektu na Limanu IV će se obavljati sledeći pregledi:

– merenje krvnog pritiska

– kompletna krvna slika

– provera hormona štitaste žlezde

– tumor marker prostate (PSA)

– fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem

– pulmološki pregled (svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća)

Pregledi se ne zakazuju


Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.


U UKCS će se obavljati sledeći pregledi

  • Pulmološki pregled
  • Merenje krvnog pritiska
  • Krvna slika
  • Hormoni štitaste žlezde
  • Tumor marker prostate ( PSA )
  • Rentgen pluća – svakom građaniju starijem od 50 godina i sa pušakim stažom dužim od 30 godina

Pregledi se ne zakazuju

kurir.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
26.05.2024 11:10

Najstrasniji populizam…

Last edited 20 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Neko
26.05.2024 11:39

Zdravstveni sistem je u raspadu godinama. Zaposleni plaćaju doprinos a niko nema prava osim povlašćenih i bogatih. Nemojte ljudima zamazivati oči…ovo ne pomaže.

Gost
Jovana
27.05.2024 08:02

Zato kad odes na preventivni pregled koji nije organizovan za novine kazu ti “ne znam zasto ste dosli ionako cete imati rak za 3, 4 godine”

Povezane vesti