IMAGE statelit je u decembru 2005. godine prestao da odgovara na komande i smatrao se izgubljenim, budući da je nestao i sa radara i da niko iz NASA nije uspeo da ga locira. Sada, više od deceniju kasnije, u tome je uspeo jedan astronom- amater.

NASA je prestala da dobija signal od satelita IMAGE 18. decembra 2005. godine. Od tada, brojne mogućnosti zašto je do ovoga došlo su analizirane, a pretpostavljalo se da je došlo do kvara u kontroloru koji je dovodio energiju u satelitov transpoter.

Posle više od decenije, signal jeponovo detektovan na Zemlji, a IMAGE izgleda da i dalje nastavlja svoju misiju.Amstronom amater Skot Tili, otkrio je ovaj satelit, dok je posmatrao orbitu u potrazi za Zuma satelitima. Tada, uhvatio je i signale satelita 2000-017A, odnosno IMAGE satelita za koji se verovalo da je davno izgubljen.

Sada i sami NASA naučnici pokušavaju da uspostave ponovnu vezu sa IMAGE-om, a ukoliko uspeju u tome, naučnici će konačno dobiti fotografije Zemljine magnetosfere, što je i bila misija ovog satelita.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments