Prvo je bio Majspejs, pa zatim su usledeli Fejsbuk, Instagram i Twitter i danas, ne možemo da zamislimo dan bez korišćenja neke od društvenih mreža. Ali da li znate kako su one nastale?

Koreni društvenih mreža sežu mnogo dublje nego što možete da zamislite. Preteča komunikacije preko trećeg sredstva bili su nosioci pisama i poruka. Ovaj vid prenosa informacija seže u 550. godinu pre nove ere. Razvojem tehnologije i pojavom telegrafa, telefona i radija doprinelo je stvaranju društvenih mreža.

U 20. veku, tehnologija se rapidno menjala, a prvi kompjuteri napravljeni su četrdesetih godina. Naučnici i inženjeri pokušali su da stvore načine kako bi se povezali ti kompjuteri, te je tako nastao i Internet. Osamdesetih godina kompjuteri su bili sve češća pojava, a popularnost je rasla i tokom devedesetih.

Prvi sajt koji je imao karakter društvenih mreža stvoren je 1997. godine. Six Degrees”, kako je nazvan, omogućavao je postavljanje fotografije i komunikaciju sa drugim korisnicima. Nakon dve godine, blogovi su postali popularni i zahvaljujući njima, društvene mreže su zaživele.

Početkom novo milenijuma pojavio se “MySpace” (ako ga se uopšte sećate) kao i LinkedIn koji je i dalje popularan.

Usledili su sajtovi za deljenje fotografija, a onda 2005. pojavio se i YouTube.
Naredne godine, svetu su predstavljeni Facebook i Twitter, a uskoro, pojavili su se i Spotify, Tinder, Tumblr, te Pinterest.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
02/12/2017 21:30

Idličan tekst!