Leo Babauta, poznati zen bloger, dao je najvažnije savete protiv svakodnevnog stresa.

Oslobodite se idealizovanja

Stres ne stvaraju spoljni faktori, posao ili porodični problemi, to su samo delovi našeg života. Strah proizvodi stres. Strah od neuspeha, strah da nećemo biti voljeni, da nismo dovoljno dobri… Koren strahova leži u idealu koji sami kreiramo, a onda se bojimo da ga nećemo dostići. U glavi vidimo sliku uspešnog i savršenog sebe, okruženog sličnim ljudima, koji neprestano uživa. Kada shvatimo da je to nemoguće, povređeni smo. Ostaje nam stres koji je nastao još dok smo strepili hoćemo li dostići ideal uspeha. Umesto da sebi nanosimo bol, prihvatimo neizvesnost i verujmo da će sve biti dobro. Manje ćemo se bojati, a i stres će se značajno smanjiti.

Posvetite se jednom poslu

Radite jedno po jedno i posvetite se zadatku koji radite. Popis obaveza ionako nikad ne prestaje… Pa neka ta sledeća dođe kasnije. Budite jedno sa svojim zadatkom, neka on bude vaš čitav univerzum.

Prihvatite druge s osmehom

Obično se uznemirimo kada se drugi ne ponašaju onako kako mi mislimo da bi trebali. Umesto da na to gledamo kao na nešto uznemiravajuće, pokušajmo prihvatiti druge. Prihvatimo li ih onakve kakvi jesu, prepoznaćemo u njima deo sebe, nesavršene, u potrazi za srećom, ponašaju se onako kako misle da treba, rade najbolje što znaju, sve baš kao mi. Zato ih prihvatite od srca, uživajte u vremenu provedenom s njima i bićete srećniji, a manje pod stresom.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments