Ukupna vrednost investicije je preko 500 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada, preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedila 156,6 miliona dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas 133 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke 115 novih traktora i 18 priključnih mašina i mehanizacije.

Po prvi put Pokrajinske vlada je prepoznala nabavku poljoprivredne mehanizacije kao agrarnu meru neophodnu vojvođanskim poljoprivrednicima i uvrstila je u agrarni budžet za 2017. To je učinjeno kako zbog potrebe da se obnovi zastarela poljoprivredna mehanizacije, tako i zbog toga što će takva podrška vojvođanskim poljoprivrednicima biti onemogućena nacionalnim merama, s početkom primene IPARD programa.

Predsednik Mirović je istakao da je protekla godina za poljoprivrednike bila teška, zbog velike suše koja je odnela dosta ploda na njivama. On je dodao da su Pokrajinska vlada, resorni sekretarijat i druge nadležne službe, činile mnogo toga novog i kvalitetnijeg kako bi poljoprivreda u Vojvodini bila unapređena.

Kako je predsednik Mirović naveo, najpre je pripremljen dugoročni strategijski odgovor na sušu, tako da se u ovom trenutku, u okviru velikog državnog fonda, radi na pripremi 11 lokacija koje će obezbediti kanalsku mrežu i za odvodnjavanje i za navodnjavanje. Takođe, u pripremi je i 30 projekata koji će povući sredstva u iznosima preko 100 miliona dolara.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao i da će u 2018. godini, na pokrajinskom nivou, poljoprivredni budžet biti veći od 7 milijardi dinara, te da za poljoprivrednike novi konkursni ciklus kreće već od januara. On je podsetio i da u okviru mera Razvojnog fonda Vojvodine, poljoprivrednici mogu da apliciraju za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, a za tu meru je obezbeđeno 250 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević naglasio da je interesovanje poljoprivrednika za nabavku poljoprivredne mehanizacije bilo veliko, o čemu govore čak 482 prijave.

I po ovom konkursu, kako je Radojević naveo, prepoznate su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava, sa kojima je zaključeno 36 ugovora, zatim poljoprivrednici mlađi od 40 godina, sa kojima je zaključeno 78 ugovora. Sa korisnicima sa područja u otežanim uslovima rada u poljoprivredi, zaključeno je 11 ugovora, dok su sa zemljoradničkim zadrugama zaključena 2 ugovora.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments