Iako je dijamant smatran najtvrđim materijalom (što faktički jeste, ako se uzme u obzir da je nastao u prirodi), postoji mnogo jačih materijala, koji su gotovo neuništivi.

10. Spektra

U pitanjuje veoma jaka plastika, čak 10 puta jača od čelika. Ova vrsta plastike koristi se pri izradi zaštitnih balističkih prsluka, kaciga i vozila.

9. Grafen

Grafen je pronađen 2004. godine, a izdvojen je iz grafita. Jedan komad debljine atoma je 100 puta jači od čelika. Grafen je skoro u potpunosti providan, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega.

8. Bucky papir

Ova nanotehnologija nastala je od cevi ugljenika koje su 50 000 puta tanje od ljudske kose. Iako je deset puta tanji od čelika, ovaj papir je od njega jači 500 puta.

7. Metalna mikrorešetka

Najlakši metal na svetu, je i isto vreme najlakši strukturalni materijal na planeti. Neki tvrde da je čak 100 puta lakši od stiropora. Koristi se u inženjeringu i sastavni je deo zidova i podova u avionima.

6. Ugljenična nanocev

Ovaj materijal koristi se u brojnim sferama, poput optike i elektronike. Veoma je lagana, a u isto vreme jaka- 200 puta jača od čelika.

5. Aerografen

Zamislite najjači grafin ikada koji je u isto vreme ekstremno lak. Zapravo, ovaj materijal je sedam puta lakši od vazduha, a može da upije ulja u razmeri 900 puta svoje težine.

4. Bezimeni materijal

Supstanca naučnika sa Univerziteta Masačusets MIT otkrili su kako da grafenovu dvodimenzionalnu snagu pretvore u tri dimenzije. Ova supstanca koja još uvek nema ime je 10 puta jača od čelika.

3. Karbajn

Uprkos što je samo jedan lanac atoma, carbajn je dva puta jači od grafena i tri puta krući od dijamanta.

2. Vurtzite bor nitrit

Prirodna supstanca nastala je iz vulkanskih eksplozija u 18% je jača od dijamanta. Međutim, ne postoji puno ove supstance, pa je teško istraživati je.

1. Londsdaleit

U pitanju je heksagonski dijamant, nastaje u mikroskopskim količinama prilikom udara meteora u Zemlju. Ovaj materijal je 58% jači od standardnog dijamanta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments