Претрага
Претрага
Close this search box.

3 SJAJNE PRIMENE LJUSKI OD JAJA U BAŠTI: Ne postoji bolje đubrivo za biljke, a tek šta mogu da učine za ptice

Foto: Pixabay

Povodom Vaskrsa u svakoj kući se kuvaju i farbaju jaja, a neretko se desi da nekoliko popuca pre farbanja, te nam takva jaja ostaju za razne mrsne đakonije koje će se naći na svečanoj vaskršnjoj trpezi.

A šta sa ljuskama, kojih će sada takođe biti u izobilju? Nemojte ih bacati, jer možete sjajno da ih iskoristite u bašti!

Ljuske od jaja kao đubrivo

Kao što je već rečeno, ljuske jaja su odličan izvor kalcijuma. Međutim, zbog sporog razlaganja biće porebno nekoliko meseci da on postane dostupan biljkama. Kako bi ubrzali njegovo razlaganje, ljuske morate što bolje usitniti pre primene. Najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske. Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Na ovaj način ćete obezbediti i da se kalcijum oslobodi u zoni korena bilaka. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen. Na ovaj način vremenske prilike tokom zime pospešiće njihovo razlaganje i učiniti deo kalcijuma dostupnim u proleće prilikom kretanja vegetacije. Dodatnu količinu ljuski možete dodati i početkom godine tj. na proleće.

Paradajz, paprike i plavi patlidžan su među vrstama kod kojih će primena ljuski od jaja imati najviše efekta. Pored toga, ukoliko ste ljubitelj cveća, jorgovan je jedna od vrsta koja će imati dosta koristi od dodavanja ljuski.

Ljuske u kompostu

Ljuske od jaja možete dodavati u kompost. Naravno treba imati u vidu da im treba nekoliko meseci da se u potpunosti razgrade. Ipak, ukoliko ih dobro usitnite, mogle bi biti dobar izvor kalcijuma i uticati na regulaciju kiselosti humusa. Pored kalcijuma, ne treba zanemariti ni organsku materiju iz ljuski. Treba voditi računa da se u ljuskama nalazi i natrijum pa ukoliko dodajete veću količinu ljuski u humus može doći do povećanja njegove koncentracije što može imati negativne posledice.

Ljuske od jaja kao hrana za ptice

Ukoliko ste ljubitelji ptica i u vašem dvorištu ostavljate hranu za njih ljuske od jaja mogu biti dobar dodatak. Ptice će na ovaj način u organizam unositi i kalcijum koji je potreban i njihovom organizmu. Ljuske bi pre upotrebe trebalo sterilisati kako bi izbegli opasnost od salmonele. Ovo možete uraditi pranjem a zatim sušenjem na suncu u trajanju od nekoliko dana. Drugi način da sterilišete ljuske od jaja je da ih stavite u rernu na oko 100 stepeni u trajanju od 30 minuta. Nakon sterilisanja usitnite ljuske, s tim što ovoga puta ne morate koristiti mlin za kafu jer nema portebe da budu u obliku praha. Usitnjene ljuske dodajte hrani za ptice ili ih pospite po zemlji. Naravno, ljuske mogu biti dobar izvor kalcijuma i za kokoške i drugu živinu.

lepaisrecna.mondo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti