Претрага
Претрага
Close this search box.

5 RITUALA ZA POČETAK JESENI: Kako čitanje naglas i žustra šetnja povečavaju fokus i brišu jesenji umor

Foto: itinari.com

Donosimo vam 5 rituala jesenje ravnodnevice koji donose ravnotežu i zahvalnost

Stigala je jesen! Tokom ove sezonske promene, važno je da priznamo, integrišemo i slavimo protok vremena — poštovanje prelaza iz leta u jesen može nam pomoći da se oslobodimo i osećamo se prisutnim i zahvalnim za ono što imamo. Odvojite malo vremena u narednih nekoliko dana da uvežbate ritual koji će obeležiti prelazak iz leta u jesen u vašem životu.

1) Odvojite vreme za ravnotežu i razmišljanje

Sedite tiho i razmislite o tome šta bi moglo biti van ravnoteže u vašem životu trenutno i posvetite se tim promenama u načinu života. Može vam pomoći da zapišete svoje misli i završite stvaranjem tri mala koraka akcije.

2) Napravite proslavu jesenje žetve

Trenutno je dostupno toliko sezonskog povrća. Umesto da žalite za gubitkom letnjeg voća, proslavite obilje bundeva, tikvica i korenastog povrća koje ispunjava područje za proizvodnju. Isprobajte nove recepte i pripremite gozbu!

Foto: Merkur Versicherung Osterreich

3) Prošetajte prirodom

Izađite napolje i gledajte kako se drveće pomera, miris vazduha dobija novu notu, a svetlost se razvija. Razmislite o fotografisanju stvari koje vidite svakodnevno. Zatim, dok slavimo još jedno godišnje doba, snimite još slika da biste mogli da uporedite i posmatrate snagu sezonskih promena.

4) Unesite spoljašnjost

Iako rezbarenje bundeva za Noć veštica može izgledati kao detinjasta aktivnost, postoji nešto u tome da unesete ukus sezone u svoj dom. Uvek je korisno imati male sezonske podsetnike koji vam omogućavaju da se osećate zahvalno i slavljenički. Bundeve kao središnji deo, činija svežih jabuka, razbacani žir ili nekoliko opalog lišća mogu vam pomoći da se povežete sa prirodom i prolaskom godišnjih doba.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

5) Pročitajte naglas

Kako se godišnje doba okreće i sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, dobar način da prekinemo prekomerno gledanje je da se okupimo oko knjige i pročitamo je naglas. Ova izgubljena umetnost se vraća u ova vremena. Koristimo različite delove mozga da čitamo naglas, a drugi da vizualizujemo priču. Oni povećavaju kreativnosti podržavaju mentalni fokus.

izvor: Sensa.hr

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti