Претрага
Претрага
Close this search box.

7 STVARI KOJE DECA NE ZABORAVLJAJU O RODITELJIMA: Nama deluju beznačajno, a njima se urežu u pamćenje

Foto: Pexels

Koliko god se trudili, često ne možemo ni da zamislimo kako neki naši postupci utiču na decu. Možemo da pretpostavimo da će mališani zapamtiti neke lepe trenutke, poput porodične zabave na moru ili nekom drugom putovanju, možda iznenađenja za svoj rođendan…

Međutim, deca pamte i neke stvari koje odrasli uopšte i ne registruju, poput onog dana kada ste zajedno pravili kolače, ali i onog kada ste besno vikali na njih.

Pročitajte sedam stvari koje deca nikad ne zaboravljaju o roditeljima, možda će vam to pomoći da osvestite neke trenutke i pridate im više značaja nego inače.

1. Koliko se ljutite i kako se razbesnite

Jedna od stvari koje deca ne zaboravljaju o roditeljima je koliko često se ljute i kako se razbesne. Ako često vičete i lako se naljutite, nemojte da se “grizete” zbog toga jer ono što je bilo ne možete da ispravite, ali možete da se potrudite da u budućnosti reagujete drugačije.

2. Način na koji im pokazujete ljubav

Naravno, ne postoji samo jedan način za pokazivanje ljubavi, svom mališanu pokazujete da ga volite i rečima, ali i time što brinete za njega, grlite ga, ljubite… Deca pamte način na koji im najčešće pokazujete ljubav, piše imom.com.

3. Iznenađenja

Zaista ima nešto posebno u iznenađenjima, nevažno koliko mala ili velika ona bila, i to je jedna od stvari koje će se vaša deca sećati o vama. Deca su spontana i vole spontanost, pa još kada to podrazumeva i neki poklon za njih, eto stvari koju će zapamtiti iz detinjstva!

4. Kako se ponašate kad niko ne gleda

Hteli mi to ili ne, deca vide sve u našem ponašanju, čak i ono što mislimo da smo sakrili. Na primer, mališani će zapamtiti ako vi podignete i vratite s poda nešto što je nekome ispalo u prolazu, ali i ako ljubazno razgovarate na telefon sa nekim prema kome morate da budete pristojni, a nervira vas, pa onda opsujete kada prekinete vezu.

Drugim rečima, imajte na umu da deca upijaju iz svakog vašeg pokreta, reči, dela, pa se potrudite da budete ona osoba u kakvu želite da vaše dete izraste.

5. Porodične tradicije

Porodične tradicije daju deci osećaj identiteta i pripadnosti. Budite sigurni da dete neće zaboraviti ako imate neku pesmu koju pustite, pa uz nju porodično igrate i ludujete, ako imate pesmu koju pevate kada negde putujete, kolače koje pravite svake nedelje ili šta god to bilo.

Obratite pažnju na neki mali ritual koji vaša porodica ima, prigrlite ga i uživajte u njemu jer je to za vaše dete nešto veoma posebno.

6. Kako su se zbog vas osećali

Deca će se sećati da li su im roditelji bili najveće ohrabrenje, neko ko im uliva samopouzdanje ili neko zbog koga se osećaju loše u sopstvenoj koži.

Dobro razmislite kako želite da se vaše dete oseća kada je sa vama, kako to da postignete i neka to postane vaš cilj na kojem ćete raditi.

7. Kako ih podržavate

Možda vama deluje beznačajno da li ćete se pojaviti na dečjoj priredbi ili na utakmici koju igra vaš mališan, ali budite sigurni da on nikad neće zaboraviti da li ste došli i kako ste se ponašali.

yumama.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti