Претрага
Претрага
Close this search box.

Ako imate neki od ovih iPhone telefona, možete slobodno da ga bacite! Oglasio se Apple: “Znamo da je frustrirajuće, ali oni NISU SIGURNI”

Foto: Pexels

Apple telefoni uopšteno se smatraju bezbednijim od Androida jer ta kompanija godinama pruža bezbednosne nadogradnje i nadogradnje operativnih sistema starijim modelima.

Sličnu taktiku počele su da primenjuju i druge kompanije, pa tako Samsung i Google nude sedam godina bezbednosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sistema, što je čak više i od Apple-a koji, kada je u pitanju iPhone 15 Pro Max, nudi minimalno pet godina.

Kada Apple prestane sa bezbednosnom podrškom za svoje starije telefone, o tome uvek obavesti javnost i korisnike kako bi ih upozorio na potencijalnu opasnost koja im preti od toga i u suštini im savetuje da – promene telefon, piše Zimo.

Svake godine s novim telefonima, odnosno s novim verzijama operativnih sistema jedna starija generacija izgubi podršku za iOS i bezbednosne nadogradnje. Kada nedavno predstavljena verzija Apple mobilnog operativnog sistema iOS 18 postane dostupna, što bi trebalo da bude u septembru, softversku podršku izgubiće iPhone 6, odnosno 6 Plus, a tu podršku već nemaju svi stariji modeli od tih uređaja. Dakle, svi iPhone modeli koji su predstavljeni od 2008. do 2014. godine.

Stariji modeli ranjivi za sajber napade

Generalno, Apple prestaje s podrškom za telefone sedam godina nakon što prestane s njihovom prodajom. S obzirom na to da nema bezbednosne podrške, ti modeli su ranjivi na sajber napade i ne preporučuje se njihovo dalje korišćenje.

“Ako ljudi i dalje koriste telefone za koje se više ne objavljuju nadogradnje, koliko god da je to frustrirajuće, trebalo bi da razmisle o njihovoj zameni novijim, bezbednijim uređajima”, objašnjava stručnjak za sajber bezbednost iz kompanije ESE Džejk Mur.

Naglasio je da se takvi telefoni ponekad koriste čak i kada za njih više nisu dostupne bezbednosne nadogradnje, pa čak i kada postoje opasni bezbednosni propusti. Na pitanje o tome šta uraditi s takvim, starijim Apple telefonima za koje kompanija više ne objavljuje bezbednosne nadogradnje, Mur kaže da bi bilo najbolje da se jednostavno – bace.

Za one kojima ni veliki bezbednosni rizik nije dovoljan razlog da zauvek ugase svoj stari iPhone, Mur kaže da bi mogli da imaju problema s delovima u slučaju kvara jer Apple više ne proizvodi delove za takve uređaje. Jedna dobra vest za korisnike takvih uređaja jeste što oni hakerima ipak nisu toliko zanimljivi jer je broj takvih korisnika veoma mali, pa hakeri ne gube vreme na njih.

Zimo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti