Претрага
Претрага
Close this search box.

AKO VAS BOLE LEĐA IZBEGAVAJTE 3 POKRETA: Neurohirurg savetuje kako treba da podižemo stvari ili decu

Foto: Pixabay

Bolovi u leđima danas nisu neobičajena pojava. Procenjuje se da 8% odraslih pati od trajnih ili hroničnih bolova u leđima, što utiče na svakodnevni život. Dugotrajno sedenje I manjak fizičke aktivnosti su samo neki od razloga zašto vas bole leđa. Međutim, stručnjaci imaju rešenje za sve one koji imaju nesnosne bolove u leđima. Prvo i najbitnije je da se ne forsirate!

Doktor Artur Dženkins, inače neurohirurg po struci, upozorava na jednu nezgodnu kombinaciju pokreta, poznatiju po skraćenici SPU – savijanje, podizanje i uvijanje, piše HuffPost.

Stručnjaci glasmo savetuju da izbegavanje ove kombinacije pokreta, posebno ako već imate bolove u leđima. Evo zašto:

Ovi pokreti mogu da povećaju rizik od diskus hernije, što je stanje kada se diskovi (pršljenovi) između kičme oštete ili puknu, na taj način praveći pritisak na nerve u spinalnom kanalu.

Neki od primera ovih pokreta su čišćenje snega, podizanje dečjeg sedišta iz auta ili premeštanje kofera prilikom putovanja.Umesto toga preporučuje se pravilno podizanje i kretanje:

  • Okrenite se prema onome što podižete, zadržavajući leđa ravno.
  • Koristite noge umesto leđa za podizanje, i uvek uključite trbušne mišiće.
  • Stabilizujte se dok podižete nešto s poda, stavljajući ruke kao potporu i jednu nogu ispruženu iza sebe radi ravnoteže.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti