AUTOMOBILOM NA IZLET U BUDIMPEŠTU – GORIVO, PUTARINE, PARKING I SVI DETALJI KOJE MORATE ZNATI

Foto: Pixabay
Budimpešta, jedan od najlepših evropskih gradova, Novosađanima je veoma blizu. Iako nije komplikovano doći do prestonice Mađarske, postoje brojne korisne informacije koje bi trebalo da znate prilikom odlaska „u komšiluk“.

Ukoliko iz Novog Sada krećete na svoj put, to ćete učiniti uključenjem na auto-put E-75. Iako postoje druge rute, najbrža, najbezbednija i najjednostavnija je upravo ovim auto-putem koji će vas odvesti pravo u Budimpeštu.

Gugl mape možete koristiti i bez interneta, ukoliko pre toga preuzmete deo mape koji vam je potreban za put. Detaljno uputstvo Gugla kako da to učinite možete pročitati na ovom linku.

Putovanje je dugo 300 kilometara i trajaće malo više od 3 časa.
Foto: PrtSc/Google Maps

Naravno, to je ukoliko uslovi budu idealni. Ipak, često nisu, pa računajte da su moguća zadržavanja na Horgošu ili radovi na auto-putu. Koliko se čeka na granici uvek možete proveriti na ovom linku, gde možete videti kakvo je trenutno stanje na prelazu u Mađarsku.

Takođe, stajanje računajte i na naplatnoj rampi kod Subotice, gde ćete predati papirić koji ste dobili odmah po izlasku iz Novog Sada i morati da platite 460 dinara. Istu cirfu plaćate i u povratku.

Foto: PrtSc/Google Maps

Ukoliko su se cene putarine promenile, to možete proveriti na ovom linku, zvaničnom sajtu JP „Putevi Srbije“. Dovoljno je da za ulaznu naplatnu stanicu stavite Novi Sad, za izlaznu Suboticu, a cena će vam biti prikazana u zavisnosti od kategorije vozila.

Ne zaboravite, prosečna brzina se meri, a ograničenje na auto-putu u Srbiji je 130 kilometara na čas.

Koliko će vam goriva trebati?

Ukoliko planirate do Budimpešte i nazad, a vaš auto troši oko 8 litara na 100 kilometara, u zavisnosti da li sipate benzin ili dizel do prestonice Mađarske i nazad računajte trošak od oko 10.000 dinara.

Ipak, pre puta nije loše proveriti kakve su cene goriva u Mađarskoj, tako da ne morate sipati svo gorivo u Srbiji, u zavisnosti kako vam je više isplativo.

Foto: Pexels

Sajt za poređenje cena goriva možete naći na ovom linku, sve što je potrebno je da izaberete dizel ili benzin, podesite valutu na srpski dinar, i podesite državu na Mađarsku.

Ušli ste u Mađarsku, ne zaboravite vinjetu.

U Mađarskoj ne postoje naplatne rampe, već kupujete vinjetu. Kupovina vinjete znači da će vaša registarska oznaka biti unesena u sistem. Kamere na auto-putu snimaju tablice, proveravaju da li vaš automobil ima plaćenu vinjetu, a ako to nije slučaj, nećete se izvući, stiže vam skupa kazna.

Kada pređete granični prelaz, sa vaše desne strane videćete parking i kućice na kojima će biti jasno obeleženo da se prodaju vinjete.

Moguća je kupovina jednodnevne vinjete, ali je isto tako moguće da u tim kućicama nećete naći nikoga i morate vinjetu kupiti na benzinskoj pumpi. U tom slučaju, morate kupiti sedmodnevnu vinjetu koja će vas koštati oko 10 -12 evra. Za nju ćete dobiti račun, a vaše tablice biće unete u sistem.

Kako platiti vinjetu ali i bilo šta u Mađarskoj?

U Mađarskoj ne možete plaćati evrima, samo u forintama. Za jedan evro dobićete oko 400 forinti, a ono što je dobro za građane Srbije jeste da master karticu iz većine banaka možete koristiti i u Mađarskoj, bez ikakve provizije. Svakako, najbolje je da to proverite na sajtu vaše banke čiju karticu posedujete.

Šta kada stignete u Budimpeštu, gde parkirati?

Prateći auto-put i po mogućstvu signalizaciju ili navigaciju, stižete pravo u centar Budimpešte. Nije potrebno da se isključijete sa auto-puta, on se pretvara u bulevar i vodi vas direktno širi centar grada.

Ukoliko ste na izletu u toku vikenda, parking je besplatan, osim na najpopularnijim lokacijama. Ukoliko ste ipak stigli u toku radnog dana, pažljivo obratite pažnju na signalizaciju.

Parking ćete verovatno naći, ali ukoliko se plaća, to se čini na automatima koji primaju kovanice, na kojima morate ukucati koliko sati ćete biti parkirani. On će vam zatim izbaciti „parking kartu“ koju ćete staviti u auto, na kontrolnu tablu, tako da bude vidljiva kroz prednje staklo.

Cena parkinga na ulici u zoni A je oko 200 dinara po satu, tačnije oko evro i po.

Ne rizikujte kaznu, nisu jeftine, a najgore je što će vam točak biti zaključan dok svoju kaznu ne platite.

Automati nisu najzgodniji sa korišćenje, na nekima se ne vide slova na ekranu, ili su nalepnice izlizane, tako da je dobar savet da se poslužite starom narodnom metodom i pitate lokalne meštane.

Mađari nisu vešti sa engleskim, ali reč „parking“ razumeju svi i vrlo brzo će shvatiti šta vam je namera, a često su radi da pomognu.

Postoje i parking garaže u centru grada, ali savet je da se ne parkirate u samom centru, već olakšate sebi i stanete nekoliko ulica dalje. Takođe, Gugl mape otkriće vam javna parkirališta ili parking garaže koje možete koristiti, kao i to da li su besplatni ili ne.

Šta posetiti u Budimpešti?

Budimpešta je grad koji pruža mnogo, najpre bogatu istoriju ispraćenu arhitekturom. Šta posetiti i na šta obratiti pažnju u prestonici Mađarske pročitajte u našem tekstu na ovom linku.

Takođe, Severno od grada nalazi se „srpsko selo“ Sentandreja čiju obalu i „gradić“ na Dunavu treba posetiti iako se ne nalazi na mnogim vodičima.

Foto: PrtSc/Google Maps

Za one koji nisu ljubitelji četvorotočkaša i vožnje, uskoro će brzi voz iz „Srpske Atine“ prevoziti Novosađane direktno u Budimpeštu, pa ćete u prestonicu Mađarske moći bez brojnih „muka“ koje nosi putovanje automobilom.

gradskeinfo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dule
18.09.2023 12:13

Jedan od debilnijih tekstova, a nije da ih nemate već dosta:

  1. “svo” ne postoji kao reč ni u jednom slovenskom jeziku, treba “sve gorivo”.
  2. Vinjeta se može kupiti i na MOL-ovoj pumpi na Futoškom putu.
  3. Link ka kamerama MUP-a na granicama niste ubacili.
  4. Kome je tekst namenjem ako ne zna da je valuta u Mađarskoj forinta, a ne evro?
  5. Zašto ne pomenete da se kupi srpski TAG uređaj, a ne da se putnici bakću s papirićima?

Ima još, ali i ovo je previše.

Povezane vesti