Претрага
Close this search box.

Bacanju hrane je došao kraj: Iskoristite maksimalno sve ono što vam je ostalo, kućni budžet će vam biti zahvalan

Foto: elements.envato.com

Bacanje hrane jedan je od najvećih problema modernog društva. Osim što svake godine uzrokuje ogromne finansijske gubitke, ima i ogroman uticaj na okolinu. Teralin Pilgrim, majka troje dece iz Oregona, odlučila je da tome stane na kraj i pretvori svoju kuhinju u zonu bez otpada, prenosi Express.

Teralin je razvila jednostavno, ali učinkovito pravilo za odlučivanje o bacanju hrane, koje naziva “Test gladnog deteta”. Pre nego što nešto baci, zapita se: “Da li bih mogla da bacim ovu hranu da me gladno dete posmatra?” Ako je odgovor potvrdan – na primer, u slučaju kore banane – hrana ide u kompost. Ako nije, pronalazi kreativan način za ponovno korišćenje.

Ovo su njeni ključni saveti za smanjenje otpada i uštedu novca.

1. Organizujte svoju kuhinju

Prvi korak ka smanjenju otpada je pregledanje i organizacija kuhinje.

“Bacite sve što je buđavo, izgorelo od smrzavanja, ustajalo ili previše staro za konzumiranje”, savetuje Teralin te dodaje da hranu koju često koristite, poput brašna, šećera i riže, stavite sa strane, a proizvode koje lako zaboravite stavite spreda. Čuvanje hrane u prozirnim posudama ili staklenkama olakšava preglednost i sprečava zaboravljanje.

kuhinja, spremanje hrane
Foto: elements.envato.com

2. Kuvajte s onim što već imate

Pre nego što krenete u kupovinu, pokušajte da osmislite obrok koristeći namirnice koje već imate.

“Postoje web stranice i aplikacije koje omogućuju unos namirnica koje imate kod kuće i predlažu recepte, poput Allrecipes, Plant Jammer ili Love Food Hate Waste”, kaže Teralin.

3. Kupujte poput Francuza

Francuzi često kupuju samo ono što im je potrebno za jedan dan. Teralin predlaže sličan pristup kako biste izbegli gomilanje hrane.

“Ako ograničite količinu koju kupujete i jedete ono što već imate, nema razloga da hrana dosegne datum isteka”, objašnjava.

4. Ponovo koristite ostatke hrane

Jela od prethodnog dana možete transformirati u nova. Pečena piletina od nedelje može postati piletina s povrćem u ponedeljak, takosi u utorak ili supa u sredu. Ostaci pire krompira mogu se pretvoriti u njoke, a ustajali hleb u bruskete ili puding od hleba.

najzena.alo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti