Stiže jesen, a sa njom i nezaobilazna priprema zimnice. Ljubitelji domaće hrane, ali i gurmani, mogu da potvrde, da nema ništa lepše, od domaće proizvodnje. Sada je vreme za pripremu soka od paradajza, raznih kiseliša, ali i “srpskog kavijara”.
Pravi ajvar se pravi samo od paprika, te je izbor paprike veoma bitan. Ukoliko volite pindžur, ovom receptu dodajte patlidžan i šargarepu.
Sastojci
10 kilograma paprike
8 decilitara ulja
1 šoljica soli
1 šoljica šećera
1 decilitar sirćeta
4 čena belog luka
Proces proizvodnje
Paprike oprati, i iseći oštećenja. Obrisati ih, poređati u pleh i staviti da se peku. S obzirom na količinu, moraćete ih rasporediti u nekoliko tura. Kada su paprike pečene, ostaviti ih da se prohlade. Očistiti paprike sa nožem, i samleti ih u mašini za mlevenje mesa. U velikoj šerpi, koju ste odvojili za kuvanje ajvara, sipajte ulje, so i šećer. Kuvati na umerenoj vatri. Tokom kuvanja dodati sirće, beli luk. Ajvar kuvati dok se ne zgusne, dva sata. U rerni ugrejati tegle, i u njih sipati topao ajvar. Poklopcem zatvoriti tegle, pokriti ih i ostaviti da se ohladi.
Koliko košta napraviti ajvar?
Cene paprike osciliraju od 150 dinara pa naviše, u zavisnosti gde ih kupite. Ukoliko nemate staklene tegle, za kupovinu istih potrebno je izdvojiti od 45 dinara, dok je za poklopac potrebno izdvojiti od 14 dinara. Za litru ulja, potrebno je izdvojiti od 200 dinara pa naviše. Čen belog luka košta od 30 dinara za komad, na novosadskim pijacama. Za kupovinu litru sirćeta, potrebno je izdvojiti od 110 dinara.
nsuzivo.rs