Foto: nsuzivo.rs

Nekadašnji kop iz kog su se izvlačile rude lapora, a sada nestvarno lepo jezero tirkizne boje. Uređena plaža i topla voda spasonosno su rešenje za ove tople letnje dane

Bešenovačko jezero ili Beli kamen, kako ga mnogi nazivaju, nalazi se u blizini sela Bešenovo, na Fruškoj gori. Na oko 38 km od Novog Sada, do ovog bisera možete doći jedino vašim prevozom. S obzirom da je put preko Beočina zatvoren, obilaznica je preko Zmajevca Partizanskim putem.

Voda na jezeru je čista i prozirna, a mnogi je smatraju i lekovitom. Jezero je nekoliko puta poribljavano i na samoj obali možete videti male ribe kako idu u jatu. Vegetacija s jedne strane jezera je bogata niskim i visokim rastinjem.

Na samom jezeru se nalazi i nekoliko kafića, a ako se spremate za jednodnevni izlet potrebno vam je da ponesete vašu hranu, jer na samom jezeru nema prodavnica. Mnogo sugrađana različite uzrasne dobi je donelo svoje gume na naduvavanje, dušeke, lopte i ostale stvari za rekreaciju.

Atmosfera je prava letnja- topla voda, muzika u okolini, a svako se zabavlja na svoj način ,plivanjem,igranjem odbojke, vožnje gumenim čamcem i ostalo. Radnim danima nema gužve, dok vikendom sve vrvi od ljudi.

Na samom parkingu ispred jezera možemo naići na tablice iz raznih gradova Srbije. Iako postoji tabla na samom ulazu da je ulazak zabranjen nezaposlenim licima, ipak svi ulaze na sopstvenu odgovornost.

Popričali smo sa jednim od šofera koji je tada radio kao vozač kamiona i prevozio taj lapor i po njegovim rečima najveća dubina tog kopa je oko 80 metara.Eksploatacija lapora je bila aktuelna sve do 2004. godine kada je prilikom kopanja presečena vodonosna žila. Kako navode tada su svi bunari u okolini presušili jer je sva voda prodirala u rudnik.

Preporuka je da ponesete svoj suncobran kao i kremu za sunčanje jer ladovine sa jedne strane jezera uopšte nema.

nsuzivo.rs/Milica Lukić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Laki
22/06/2022 10:32

Obavezno sve pse povedite da vrše nuždu po i oko jezera kao i njihove gazde. A svu plastiku flaše i kese pobacajte po jezeru i oko njega da pokažete da ste bili. Ako imate kroserice i četvorotočkaše po svaku cenu gas do kraja po plaži i prolazite što bliže ležaljki da pogazite što više ljudi a ostale pokrijete prašinom. I naravno uživajte uz novokomponovanu muziku od 150 db iz obližnje divlje kafane.
Idila, nema šta.
I posle će se pitati stoka zašto je jezero zatvoreno. Samo vi nastavite kako ste krenuli.