Bitna je brza reakcija: Kako prepoznati i kako pomoći osobi koja je doživela toplotni udar

Foto: Aaron Chown/PA via AP

Visoke temperature i leto koje smo toliko dugo čekali stižu nam, i to bez ikakve pripreme.

Kao i svake godine, odmah nakon hladnijeg vremena dolazi vreli talas, pa već čekamo temperature i preko 35 stepeni.

Mnogi teško podnose vrućinu, među njima i hronični bolesnici, ali ni potpuno zdravim osobama ne može da odgovara izuzetno visoka temperatura i vlažnost vazduha.

Kada dođe do pregrevanja organizma toliko da znojenje nije dovoljno, dolazi do porasta telesne temperature koja ide i preko 40 stepeni, a posledice trpe svi organi, najviše kardiovaskularni i respiratorni.

Prepoznaćete toplotni udar po tome što dolazi do ubrzavanja rada srca, disanje je jako plitko i otežano, dok je koža suva. Pored toga, primetno je i crvenilo, ali i vrelina kože, a osim glavobolje, može doći i do vrtoglavice, nesvestice, pa čak i kome.

Nošenje lagane odeće, obavezno flašica vode i što kraći boravak napolju jesu mere prevencije toplotnog udara u narednim danima. Bitno je znati i da ovo stanje nema specifične znake upozorenja, pa je reakcija prisutnih dok ne dođe lekar od velikog značaja.

Osobu je neophodno rashladiti, uvesti u klimatizovan prostor, dati joj nešto da pije i smestiti je da leži sa blago podignutim nogama.

b92.net

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti