Negde je hrana identična, negde slična, a posebno zanimljiva je centralnom delu Kosova i Metohije.
Svakog sedmog dana Nove godine prekida se post i Božićne trpeze širom domova u Srbiji su obilne.
Međutim, možda niste znali da nisu svuda običaji isti, koji se tiču trpeze. Negde je hrana identična, negde slična, a posebno zanimljiva je centralnom delu Kosova i Metohije, gde se na ovaj veliki praznik jedu – pečeni, a prethodno osušeni vrapci!
Sa ovim pticama počinje mrs posle Božićnog posta, a verovanje je da će oni koji ih jedu u toj godini biti laki i hitri kao vrapci.
Ovaj običaj neguje se kod Srba u Prištini, ali i planinskom selu Poljanica, kod Vranja, kao i u još nekim selima na jugu.
Kroz istoriju deca su u tim delovima Srbije znali da se bliži Božić tako što su ih njihovi roditelji slali u lov na vrapce! Ali, lov na najmanju pticu u Srbiji za Božić nije onakav kao što ste možda pomislili u prvi mah.
Ne puca se iz oružja, već se lovi tikvama sa poklopcem, u koje se stavlja pšenica i tako se mame vrapci. Potom, vrapci se suše na jakom mrazu.
Deca potom nose u kuću 10-15 ptičica nanizanih na konac, gde ih stariji pripremaju. Onda se na Božić jedu ispržena krilca i obavezno kaže:
– Da ste laki, kao vrapci da letite, kad slušate starije, niko da vas ne stigne.
lepotasrbije.alo.rs