Brazilska limunada je popularan letnji napitak koji mnogi vole, ali kod nas je još uvek nepoznat. U Brazilu, kako mu i ime kaže, to je standardno piće koje se poslužuje u restoranima, barovima, ali i kod kuće, gde se obično konzumiraju pića od sveže ceđenog voća.
Iako se ovo piće u Brazilu naziva limunadom, a priprema se od limete, to je iz razloga što Brazilci limetu smatraju svojim limunom, a ceđenu limetu nazivaju “limunada”, budući da su im limuni prilično nedostupno voće, a limete su kod njih široko rasprostranjene i uobičajene.
Kako se priprema
Početni korak je priprema sirupa, jednostavno sjedinite šećer i vodu tako što ćete mešati dok se šećer potpuno ne razgradi. Pripremite blender i izlijte u njega polovinu sirupa, dodajte sveže limete isečene na osmine – nemojte ih guliti.
Blendajte, ali ne predugo kako ne biste samleli srž limete koja bi tako mogla da pusti svoju gorčinu. Čar ove limunade je u korišćenju cele limete, a blendanjem samo nekoliko sekundi, čuva se svežina voća, ulje iz korice i sve ono zdravo iz njega. Dodajte polovinu šećernog sirupa, blendajte nekoliko sekundi, pa na kraju dodajte i ostatak sirupa.
U idućem koraku limunadu izlijte u bokal, iz nje uzmite preostale komade limete, na bokal stavite sitno cedilo pa procedite limete pritiskajući ih kašikom dok sva preostala tečnost ne izađe.
Kako se sprema brazilska limunada
Potrebno je
4 limete; 200 g belog šećera; 1400 ml vode; 6 kašika kondenzovanog mleka
Priprema
Šećer i hladnu vodu mešajte dok se šećer ne istopi. Limete operite, icecite krajeve, a onda ih izrežite na osmine, koricu nemojte guliti. Limete blendajte oko 5 sekundi, nemojte predugo kako ne bi pustile gorčinu. Dodajte polovinu šećernog sirupa, blendajte još nekoliko sekundi, pa dodajte ostatak sirupa. Tečnost iz blendera stavite u bokal. Izvadite preostale limete iz blendera, pa ih koristeći kašiku procedite na sitnom cedilu iznad bokala, tako da ocedite sve što je ostalo u njima.
Kondenzovano mleko dodajte u bokal, probajte pa stavite koliko vam odgovara. U Brazilu se mleko dodaje u blender, a limunada se služi s penicom na površini. Pre serviranja dobro ohladite, nemojte stavljati led u bokal nego u čaše pre točenja limunade.
zena.blic.rs