Претрага
Претрага
Close this search box.

BRETANJA je mesto bogate istorije i jedinstvenih prirodnih lepota: Vodimo vas na kratko u francusku regiju PUNU ZANIMLJIVOSTI (FOTO)

Foto: Unsplash/Pedro Lastra

Bretanja, regija na zapadu Francuske, mesto je bogate istorije, jedinstvenih prirodnih lepota ali i zanimljivih osobenosti i priča, kao stvorena za putnike-istraživače koji žele da se potpuno prepuste čarolijama destinacije koju obilaze. Njena jedinstvenost satkana je od dramatičnih obala i gustih šuma, keltskog nasleđa i srednjevekovnih gradova.

Sve to čini ovaj region posebnim, i vrednim višednevnog izleta tokom kojeg putnici imaju brojne prilike da zakorače van utabanih turističkih staza i krenu stopama praistorijskog misticizma, ponosnih tradicija i kulinarskih bogatstava svojstvenih regiji.

Ovdašnji lokalci ponosno slave bretonsku kulturu, a Pariz se čini tako daleko. Keltski uticaj se oseća u Bretanji i danas, posebno kroz tradicionalnu muziku, ples i umetnost. Keltska kultura je važan deo identiteta Bretanje, a turisti uz malo sreće mogu prisustvovati keltskim festivalima i drugim događajima koji slave ove tradicije.

Foto: Unsplash/Sebastian Brito

Putovanje kroz Bretanju najčešće startuje iz njene prestonice, Rena. Raskrsnica puteva još iz rimskih vremena, dinamični glavni grad Bretanje nalazi se na međi ruta koje povezuju glavne gradove severozapadne Francuske.

Grad je prelepo uređen, sa veličanstvenim centrom i srednjovekovnim kvartom u kome je divno izgubiti se među blizu tri stotine živopisnih drvenih kuća iz 15. veka. Arhitektura 18. veka takođe je prisutna i impresivna, a tu su i moderna zdanja poput Champs libres, kulturnog centra otvorenog 2006. godine.

Srce centra je pešačka zona sa barovima, kafićima, buticima i restoranima, a zbog ogromnog broja studenata (blizu 60 hiljada) grad praktično ne spava. Najpoznatija ulica u gradu je verovatno Rue Saint-Michel, poznata i kao „Rue de la Soif“, što bi se moglo prevesti kao „Ulica žeđi“, ili u slobodnijem prevodu “Alkoholičarska ulica”.

Foto: Unsplash/Lucia Garo

Ova kaldrmisana uličica oivičena drvenim kućama i prepuna barova postala je amblem prazničnog duha glavnog grada Bretona i ne treba je zaobići prilikom posete Renu, naročito u petak ili subotu uveče. “Le Barantic” samo je jedan od brojnih tipičnih bretonskih pabova u kom možete isprobati dvadesetak različitih točenih piva. Ali pre odlaska u pab počastite se tradicionalnom “galette saucisse”, ljutom kobasicom na žaru umotanu u hladnu palačinku.

Posle kafane, red je da se poseti i katedrala – u Renu vredi posetiti i onu posvećenu Svetom Petru. Impresivno zdanje građeno između 16. i 19. veka rekonstruisano je između 2009. i 2014.
U daljem istraživanju Bretanje vredi obići i Dinan, najbolje očuvani srednjevekovni grad u Bretanji. Sa svojim bedemima dugim tri kilometra, kućama od drveta, prekrasnom lukom i kaldrmisanim ulicama punim umetničkih galerija i zanatskih radnji, ovaj gradić je pun iznenađenja. Izgrađen pretežno na brdu, utvrđen bedemima i branjen impozantnim zamkom, bio je strateška tačka za saobraćaj između Normandije i severne obale Bretanje.

Foto: Unsplash/Pedro Lastra

Danas se u ovom gradu nalazi preko sedamdeset zaštićenih istorijskih spomenik. Dakle, u njemu će ponešto pronaći svi ljubitelji istorije, umetrnosti i autentičnih destinacija.

Ako ste pak više zainteresovani za plaže, Bretanja ima odgovor. Njena neverovatna smaragdno zelena obala može se istražiti peške, biciklom ili automobilom, a najimpresivniji je potez između Cancalea i Cap Fréhela. Omiljene plaže Bretanje su Plage de l’Ecluse i Plage de Saint-Malo. Saint-Malo je lučki grad ograđen zidinama i pravi biser Bretanje. Usput treba obići i neki od zamkova u unutrašnjosti, kao što je dobro očuvani Château de Fougeres koji pruža uvid u istoriju regiona.

Foto: Unsplash/Xavier Foucrier

Kao da sve ovo nije dovoljno, Bretanja je poznata po svojoj ukusnoj hrani, uključujući sveže plodove mora, galette (kako Bretonci zovu svoje palačinke) i posoljeni karamel. Regionalna hrana ovde kao da odražava bogatu kulturnu i kulinarsku tradiciju. Akcenat je stavljen na sveže sastojke, ribu i morske plodove poput ostriga, dagnji i jastoga, koji se često služe uz puter i beli sos. Galette palačinke su još jedan lokalni specijalitet – tanke i hrskave, serviraju se sa različitim nadevima, uključujući sir, jaja i kobasicu. Karamel od soli je slatkiš koji je karakterističan za Bretanju, a koji kombinuje slano i slatko na savršen način.

Gradske info

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti