Претрага
Close this search box.

Bundeva – Jesenja kraljica iz Vojvodine

Foto: Skin Store
Jesen je vreme kada trpeza postaje raznolika i bogata jesenjim darovima. Međutim, među svim tim ukusima i bojama, postoji jedna namirnica koja se posebno izdvaja – bundeva ili kako je često nazivaju, bananom Vojvodine. Ova skromna kraljica jeseni je omiljena među domaćicama, a njeni blagotvorni efekti na zdravlje su veći nego što mnogi pretpostavljaju.

Bundeva je namirnica koja ima dugu istoriju. Prvi put je uzgajana u Centralnoj Americi, a zatim je stigla u Evropu i ostale delove sveta. Danas je prepoznatljiva narandžasta lopta dostupna tokom cele jeseni i zime. U različitim krajevima Srbije, posebno u Vojvodini, bundeva nosi različite nazive, kao što su tikva, ukrasna tikva, muskantna bundeva, japanska hokaido bundeva, domaća žuta i mnoge druge sorte. Iako spada u porodicu povrća, njen slatkast ukus često je poistovećuje sa voćem.

Bundeva je višenamenski dar prirode. Njena pristupačnost, raznovrsnost i nutritivna vrednost čine je nezaobilaznom na jesenjem stolu. Evo nekoliko razloga zašto je treba uključiti u svoju ishranu:

Diuretik i probava: Bundeva je fantastičan diuretik koji čisti probavni sistem, pomaže pravilan rad creva i olakšava tegobe sa stomakom. Samo nekoliko puta dnevno konzumiranje bundevinih semena može pružiti značajno olakšanje.

Foto: Pixabay

Za osetljive grupe: Seme bundeve i njeno meso se preporučuju trudnicama, dojiljama, osobama sa obolelom jetrom ili prostatom. Takođe, pomaže osobama sa infekcijama mokraćnih kanala, gihtom i reumom. Kombinacija semena bundeve, brusnice i čaja od peršuna može biti prirodni lek za ove probleme.

Zdrav sok: Sok od bundeve je jednostavan za pripremu i bogat vitaminima. On je efikasan za ženske bolesti i pomaže kod virusnih respiratornih infekcija.

Niskokalorična i dobra za mršavljenje: Bundeva je idealna za one koji žele da smršaju zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vode. Takođe, sadrži vitamine A, E, C, grupu vitamina B, folnu kiselinu, kalcijum, fosfor i gvožđe.

Za kožu i oči: Beta-karoten u bundevi čisti kožu i pomaže zaštititi oči od katarakte. Takođe, doprinosi funkcionisanju nervnog sistema i snižava visok krvni pritisak.

Prevencija i zaštita: Sadrži sastojke koji snižavaju holesterol, sprečavaju dijabetes i pomažu imunom sistemu. Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, pomaže u prevenciji različitih malignih oboljenja.

Bundeva je višenamenska namirnica koju možete koristiti na mnogo načina. Pečena, živa, dinstana, pržena ili u obliku ukusnog soka, bundeva će zadovoljiti svačiji ukus. Pite od bundeve i testenina sa bundevom su omiljeni jesenji recepti, ali ne zaboravite ni na pečena semena bundeve, koje se mogu posuti medom i omiljenim začinima.

vojvodinauzivo

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti