Četiri neverbalne tajne o kontaktu očima

Foto:

Kada pomislimo na govor tela – neverbalnu komunikaciju – odmah se fokusiramo na izraze lica, gestove i pokrete tela kao komunikacijske znakove. Pokret očiju i način na koji ih koristimo često jesu u našem fokusu, a da li znamo šta pogledi i kontakt očima uopšte znače i šta poručuju?

Šta vaše oči saopštavaju drugima?

Oči su kritična komponenta izraza lica. Na primer, istraživanje psihologa Pola Ekmana pokazuje da naše oči daju jasan znak kada doživljavamo istinsku sreću ili se pak pretvaramo. „Dušenov osmeh“, prema Ekmanu, je kada se oči suze i stvaraju linije, ili „vranine noge“, na spoljnim uglovima. Ovo je osmeh stvarnog, doživljenog pozitivnog afekta. Ako nedostaju ovi kritični očni znaci, verovatno je da je osmeh lažan.

Oči pokazuju kada smo uzbuđeni. Međusobni kontakt očima – gledanje direktno u tuđe oči – odmah izaziva uzbuđenje. Da li je to prijatno ili neprijatno uzbuđenje, zavisi od osobe koju posmatrate. Ako je druga osoba stranac sumnjivog izgleda, direkno gledanje, gotovo bez treptaja, zapravo pokazuje strah, negativno uzbuđenje. Sa druge strane, ako je druga osoba naša simpatija, dugi pogledi, dirtektno u oči izazivaju pozitivna uzbuđenja.

Foto: Pexels

Oči mogu ukazivati na seksualni interes. Govoreći o uzbuđenju izazvanom međusobnim pogledom, gledanju direktno u nečije oči i zadržavanju tog zajedničkog kontakta očima nešto duže nego što je normalno, može ukazivati na flert i zainteresovanost. Još jedan znak u vezi sa pogledom,  koji uglavnom ostaje neprimećen je proširenje zenica. Kada smo zaista zainteresovani za nešto ili nekoga, to uzrokuje da se naše zenice šire dok se fokusiramo na predmet interesovanja. Ako je ta osoba interesantna, možda željeni  seksualni partner, naše zenice će se sigurno proširiti (iako je nejasno da li će druga osoba to primetiti). Postoje i istraživanja koja pokazuju da uzajamno gledanje u tuđe oči može biti validan pokazatelj privrženosti, pa i ljubavi. Privrženosti, jer i roditelji često gledaju svoju decu netremice, pogledima punim ljubavi, ali to je druga vrsta ljubavi od partnerske. Zaljubljeni parovi imaju tendenciju da se gledaju, često to rade, i što više to rade, to je dublja privlačnost.

Oči se mogu koristiti za obmanjivanje drugih. Istraživanje o obmani (Riggio & Friedman, 1983) otkrilo je zanimljiv nalaz: Iako se uobičajeno veruje da lažov ne može da vas pogleda u oči, rezultati studije sugerišu suprotno. Kada se od ljudi tražilo da govore istinu ili lažu, lažovi su imali više kontakta očima sa drugim ljudima nego kada su govorili istinu. Zašto? Zato što su verovatno poznavali uobičajeni stereotip o obmani, i previše su kompenzovali očima kada su lagali!

vojvodinauzivo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti