Претрага
Претрага
Close this search box.

Da li i vi patite od „zimskog bluza“? Poremećaj zaista postoji, a evo kako da se „izlečite“

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Manje sunčeve svetlosti, hladniji dani, duže noći i manje vremena koje provodimo napolju, sve to može uticati na naše mentalno blagostanje, kažu stručnjaci i ističu kako u ovim kasnijim mesecima u godini, a posebno kako dublje ulazimo u jesen i počinjemo razmišljati o zimi, mnogi od nas mogu doživeti promenu raspoloženja, što je uobičajeno.

Zdravstveni stručnjaci su otkrili zašto se to tačno događa, kako se možemo nositi s tim promenama i kako možemo ublažiti simptome i poboljšati raspoloženje.

„Zimska tuga ili zimski bluz naziv je koji često označava sezonski afektivni poremećaj, a odnosi se na vrstu depresije koja se obično javlja tokom jeseni i zime, kada je smanjena izloženost prirodnoj sunčevoj svetlosti“, objasnio je za Foks njuz didžital istraživač i psihijatar sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, dr Rajan Saltan. On dodaje:

„Reč je o poznatom stanju mentalnog zdravlja koje karakterišu promene u raspoloženju i ponašanju, a koje slede sezonski obrazac“.

„Iako mnogi ljudi tokom zime doživljavaju blaže promene raspoloženja, ovaj poremećaj predstavlja teži i klinički značajniji oblik ovog stanja“, kaže doktor Saltan, a iako tačan uzrok zimskog bluza nije u potpunosti proučen, veruje se da njegovom razvoju doprinosi nekoliko faktora. Jedan od primarnih je, kaže, smanjena izloženost sunčevoj svetlosti tokom jesenjih i zimskih meseci.

„Smanjenje prirodnog svetla može poremetiti cirkadijalni ritam i uticati na proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i melatonina, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i sna“, objašnjava dr Saltan. Uz manjak svetla, dodaje, na poremećaj u velikoj meri utiču i genetski faktori, odnosno neravnoteža u određenim moždanim hemikalijama i promene u nivoima melatonina i serotonina.

Koji su simptomi sezonskog afektivnog poremećaja?

Prema dr Sultanu, simptomi zimskog bluza ili sezonskog afektivnog poremećaja mogu varirati u težini, ali obično uključuju sledeće:

-stalna osećanja tuge, beznađa ili anksioznosti;
-niska energija i povećan umor;
-povećana potreba za snom i teško buđenje ujutru;
-želja za ugljenim hidratima i debljanje;
-poteškoće sa koncentracijom i donošenjem odluka;
-izolacija i smanjeno interesovanje za aktivnosti;
-razdražljivost i pojačana osetljivost na odbijanje.

„Važno je napomenuti da se ovi simptomi obično javljaju u kasnu jesen ili rano u zimu i povlače se u proleće kada se dnevno svetlo poveća“, istakao je dr Saltan i evo šta savetuje.

Koristite svetlosnu terapiju koja emituje svetlost punog spektra, imitirajući prirodnu sunčevu svetlost.
Vežbajte. Redovna fizička aktivnost, čak i u zatvorenom prostoru, može poboljšati raspoloženje i nivo energije. Razmotrite aktivnosti kao što su joga, ples ili vežbanje s opremom.

Pridržavajte se redovnog rasporeda spavanja. Održavajte doslednu rutinu odlaska na spavanje i buđenja u isto vreme svaki dan, savetuje. „Pravilan i kvalitetan san može pozitivno uticati na raspoloženje.“

Pazite na ishranu. Unosite uravnoteženu ishranu s fokusom na celovitu, hranljivu hranu. Pripazite na unos šećera i ugljenih hidrata, što može dovesti do padova energije. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa, mogu pozitivno uticati na poboljšanje raspoloženja.

Ostanite socijalno povezani. „Ostajte u kontaktu s prijateljima i voljenima. Družite se i učestvujte u aktivnostima s drugima, čak i ako to znači virtuelno“, nastavlja dr Saltan.

Postavite ciljeve i imajte strukturu, jer to može pružiti osećaj svrhe i postignuća.

Vežbajte meditaciju ili tehnike opuštanja za upravljanje stresom i anksioznošću. To može poboljšati raspoloženje i mentalno stanje.

Provedite vreme napolju koliko god je to moguće tokom dana, čak i ako je oblačno.

Brinite se o sebi. Bavite se aktivnostima koje volite, savetuje lekar.

b92

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti