Mnogi će vam reći da nije preporučljivo podgrevati kafu, jer se ukus može promeniti, a može se potencijalno smanjiti i sadržaj kofeina.
Kristofer Hendon, docent hemije računarskih materijala na Univerzitetu Oregon, objašnjava pitanje da li je dobro podgrevati kafu.
Naime, kafa se sastoji od različitih kiselina ekstrahovanih iz zrna kafe, uključujući kininsku kiselinu koja daje gorak ukus. Takođe, kafa je puna različitih jedinjenja kao što su karbonil, sumpor-aliciklični aromatični benzenoid i različita heterociklična jedinjenja. Pored toga, kafa je bogata kofeinom, koji takođe doprinosi gorčini ovog napitka.
Šta se dešava sa svim tim supstancama i jedinjenjima kada se kafa zagreva?
Hendon napominje da kofein nije mnogo reaktivan – „To je prilično stabilan organski molekul.“
Jedini pravi način da se kofein izgubi iz kafe bio bi proces sublimacije, tokom kojeg supstanca koja je u čvrstom stanju prelazi u gasovito stanje, a za to su potrebne ekstremne temperature (više od 170 °C).
Međutim, on priznaje da može razumeti zašto neki ljudi smatraju da zagrejana šoljica kafe ima manje kofeina. Ovaj utisak pripisuje placebo efektu, navodeći da prva šoljica kafe u danu jednostavno deluje drugačije na nas.
„Iako nivo kofeina u vašoj kafi ostaje stabilan, to ne znači da će vaša kafa ostati nepromenjena nakon ponovnog zagrevanja,“ kaže Hendon.
Kao i svaka sveža hrana, kafa se pogoršava što duže stoji, a ponovno zagrevanje ubrzava ovaj proces, jer se isparljiva jedinjenja koja joj daju ukus brže oslobađaju.
Dakle, moguće je da vaša šoljica kafe ima lošiji ukus nakon podgrevanja, ali možete je piti bez brige jer u tome nema ništa opasno, zaključuje Hendon, a piše Inverse.
Ako ste skloni ponovnom zagrevanju kafe, bolje je da to radite u mikrotalasnoj pećnici umesto na šporetu, jer će to skratiti vreme tokom kojeg se isparljiva jedinjenja oslobađaju.
najzena.rs