Претрага
Претрага
Close this search box.

Da li je bitno i kojim redom jedemo: Pristup koji može da pomogne u gubitku težine

Foto: elements.envato.com

Puno znamo o tome koju hranu da jedemo. U koje doba dana da jedemo. Ali nove studije pokazuju da je važno i kojim redom jedemo namirnice tokom jednog obroka.

Naime, ako obrok počnemo sa povrćem koje je bogato biljnim vlaknima, proteinima ili mastima, a pirinač, hleb ili pastu ostavimo za kraj, to će popraviti nivo glukoze u krvi i povećati koncentracije onih hormona koji nam šalju signal da smo siti i da treba da prestanemo da jedemo. Neke studije čak ukazuju i na to da ovakav pristup u ishrani može da pomogne pri gubitku telesne težine.

Ova strategija podrazumeva pravilan redosled hrane koju ćete jesti.

Princip je jednostavan – sve što je bogato ugljenim hidratima ostavite za kraj obroka.

Recimo, možete da počnete i sa bademima. Jedna studija je otkrila da su osobe koji su uzimali 20 grama badema pre dnevnih obroka tokom 16 nedelja značajno smanjili procenat telesnih masti, uključujući opasnu visceralnu mast koja okružuje unutrašnje organe, u poređenju sa kontrolnom grupom.

Foto: elements.envato.com

Druga mogućnost je da obrok počnete sa salatom. Čak i ako posle nje nastavite sa hranom bogatom ugljenim hidratima, salata koja je bogata biljnim vlaknima će usporiti varenje, uticaće na manji porast koncentracije glukoze u krvi, a i učiniće vas sitim, tako da ćete završiti sa manjom porcijom ugljenih hidrata.

Jedna studija je pokazala da osobe koje uz povrće, unesu i proteine (recimo pileće meso), a tek onda ugljene hidrate, stvaraju visoke nivoe hormona sitosti i imaju blaže i postepeno povećanje koncentracije šećera u krvi u odnosu na one koji su uzimali isti obrok, ali pomešano, sve zajedno. Više o ovome pročitajte na Vitality.rs.

ona/vitality

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti