Претрага
Претрага
Close this search box.

Da li je blicanje farovima kao upozorenje zbog policije KAŽNJIVO?

Foto: Auto magazin
Blicanje farovima poznato i kao ablendovanje, često se koristi u saobraćaju.

Blicanje farovima poznato i kao ablendovanje, često se koristi u saobraćaju, a verovatno najčešće za upozoravanje drugih vozača da uspore jer ih “iza ćoška” čeka iznenađenje u vidu saobraćajne policije, koja svakog dana širom Srbije vrši rutinsku proveru vozača i vozila, a osim toga, postavljaju se i radari uz pomoć kojih se meri brzina.

Postavlja se pitanje, međutim, da li je ova popularna metoda kojom vozači “komuniciraju” u saobraćaju zabranjeno zakonom?

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je ablendovanje dozvoljeno, a čak je i korisno.

“U Srbiji to nije zabranjeno, nema ni kazne. Sa druge strane, bitno je da vozači uspore, e sad da li su usporili zato što su upozoreni od strane drugog vozača ili su videli sami policiju to je manje važno ” pojašnjava Okanović i dodaje:

“Svrha svake radarske kontrole jeste da se na tom mestu uspori saobraćaj tako da je ablendovanje dobra stvar i sa aspketa bezbednosti u saobraćaju korisna “, objasnio je Damir Okanović, prenosi Espreso.

Inače, jednom prilikom se zbog ablendovanja oglasila francuska policija grada Rona, koja je na svom nalogu na društvenim mrežama napisala sledeće:

“Kada upozoravate ostale učesnike u saobraćaju da je naša patrola na drumu, niste ni svesni da ste na taj način možda upravo pomogli nekom lopovu ili čak i još težem kriminalcu, da izbegne našu intervenciju usmerenu na očuvanje vaše bezbednosti ” navedeno je u objavi.

 

B92

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Djina
12.09.2022 13:33

Cesto da bi vozaci usporili blicam i kada nema policije na putu. Cisto da uspore i ne voze brzo. Mozda me neko grdi zbog toga ali stice na odredite svakako.

Povezane vesti