Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI JE DOZVOLJENO VENČANJE TOKOM PETROVDANSKOG POSTA? Evo šta kaže CRKVA, jednu stvar MORATE URADITI

Foto: Pexels

Venčanje je jedan od najlepših dana u životu svih mladih parova. To je datum koji se dugo planira kako bi sve funkcionisalo prema želji mladenaca i kako bi imali vremena da obaveste sve goste na vreme.

Međutim, u poslednje vreme se sve češće može čuti da se venčanja zakazuju u periodu nekih od najvećih crkvenih postova kao što su Uskršnji, Vaskršnji i Petrovdanski post.

Da li se tokom ovih dana možemo venčati u crkvi uz blagoslov i kakve protokole moramo ispoštovati ukoliko želimo da baš tada izgovorimo sudbonosno da.

“Sveta Tajna braka je jedno od sedam Svetih Tajni Pravoslavne Crkve. Vrši se samo jednom nad istim supružnicima. Sveta tajna braka se vrši u određena vremena propisana zakonom Crkve. Može da se obavi u vreme predviđenom za post uz blagoslov Episkopa. Takvo venčanje, u toku četiri velika posta u toku godine, mora da bude bez veselja i uz posnu trpezu.Od Gospoda vam želim Bogom blagosloven brak i porod u njemu”, napisao je otac Milan na crkvenom sajtu Pravoslavlje.

Prema pravilu Srpske pravoslavne crkve, obred venčanja bi trebalo obaviti u toku prepodneva, jer se tada sunce rađa i podiže. Međutim, moderna vremena su popustila stroge crkvene propise, pa je sveti čin moguće obaviti i popodne.

Čin venčanja obavlja sveštenik parohije kojoj pripada mladoženja. Mlada i mladoženja treba da donesu četiri sveće za kumove, burme, belo platno, čašu ili pehar i crno vino.

Espreso/Alo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti