Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI RUKE TREBA DA PERETE HLADNOM ILI TOPLOM VODOM? Samo ovako bakterije “NESTAJU”

Foto: elements.envato.com

Pranje ruku je obavezno čim uđemo u kuću kako bismo uklonili patogene iz spoljne sredine, takođe i nakon upotrebe toaleta i pre jela. Jedna od stvari koja se dovodi u pitanje jeste da li ruke treba prati sa vrelom vodom ili je dovoljan mlaz mlake/hladne vode?

Mnogi veruju da će topla ili vrela voda “ubija” viruse i bakterije, ali ono što čini naše ruke čistim nije temperatura vode, koliko sapun i prava tehnika.

U jednoj nemačkoj naučnoj studiji, istraživači su testirali efikasnost sapuna u kombinaciji sa različitim temperaturama vode (4, 13, 21, 35 i 49 stepeni). Rezultat: temperatura vode koja se koristi za pranje ruku nije uticala na smanjenje bakterija. Ovo potvrđuje i Nemački savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA), piše Granny tricks.

“Temperatura vode nema uticaja na smanjenje mikroorganizama. Stoga je preporučljivo odabrati vama najprijatniju temperaturu vode”, istakli su. Još jedna studija obavljena u magazinu “Food service today” se bavila pitanjem koliko je vruća voda potrebna za dobru higijenu. Tom prilikom su na ruke ispitanika stavili ešerihiju koli, zloglasnu bakteriju i merili koliko ruka ostaje čista nakon pranja u vrućoj vodi. Na kraju istraživanja se pokazalo da nema preterane razlike u pranju vrućom ili hladnom vodom. Takođe, važno je i pitanje očuvanja energije, te hladna i mlaka voda su dobar izbor.

Podsetite se pravilnog pranja ruku:

Prvo pokvasite ruke, trtljajte sapunom 20 do 30 sekundi pod mlazom vode, ne zaboravite da operete prostor između prstiju i površinski deo šake, isperite ih i dobro osušite ruke.

U kojim sve situacijima treba prati ruke:

  • kada uđemo u kuću
  • pre kuvanja
  • pre jela
  • nakon upotrebe toaleta
  • nakon dodira sa živim mesom i životinjama
  • nakon kijanja i brisanja nosa
  • pre upotrebe kozmetičkih proizvoda

MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti