Претрага
Close this search box.

DA LI SE ISPLATI PRAVITI AJVAR Evo koliko novca je potrebno izdvojiti da biste dobili kvalitetan SRPSKI KAVIJAR – ovo je recept naših baka

Foto: Screenshot/newslite/YouTube

Nema ništa slađe od domaćeg “srpskog kavijara”, koji se generacijama prenosi na Balkanu. Da bi se jedan kvalitetan ajvar napravio, potrebno je mnogo više od volje. Naime, drugačiji je ukus ajvara gde se paprika peče na smederevcu. Međutim, ajvar može da se spremi i u stanu u rerni.

Sve što vam je potrebno za pripremu ajvara, jeste kvalitetna paprika, začini i volja.

Sastojci

10 kilograma paprike

8 decilitara ulja

1 šoljica soli

1 šoljica šećera

1 decilitar sirćeta

4 čena belog luka

mlevena paprika

Proces proizvodnje
Paprike oprati, i iseći oštećenja. Obrisati ih, poređati u pleh i staviti da se peku. S obzirom na količinu, moraćete ih rasporediti u nekoliko tura. Kada su paprike pečene, ostaviti ih da se prohlade. Očistiti paprike sa nožem, i samleti ih u mašini za mlevenje mesa. U velikoj šerpi, koju ste odvojili za kuvanje ajvara, sipajte ulje, dodati mlevenu papriku, so i šećer. Kuvati na umerenoj vatri. Tokom kuvanja dodati sirće, beli luk. Ukoliko želite da ajvar bude ljut, dodati papričicu tokom kuvanja. Ajvar kuvati dok se ne zgusne, do dva sata. U rerni ugrejati tegle, i u njih sipati topao ajvar. Poklopcem zatvoriti tegle, pokriti ih i ostaviti da se ohladi.

Foto: Pexels

Koliko košta napraviti ajvar?

Cene paprike osciliraju od 180 dinara do 350 dinara, u zavisnosti gde ih kupite. Ukoliko nemate staklene tegle, za kupovinu istih potrebno je izdvojiti od 42 dinara, dok je za poklopac potrebno izdvojiti od 14 dinara. Za litru ulja, potrebno je izdvojiti od 170 dinara pa naviše. Čen belog luka košta od 30 dinara za komad, na novosadskim pijacama. Za kupovinu litru sirćeta, potrebno je izdvojiti od 95 dinara.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti