Претрага
Претрага
Close this search box.

Da li so ima svoj rok trajanja i kako da znate da se pokvarila: Saveti za pravilno čuvanje

Foto: elements.envato.com

Od pamtiveka ljudi su koristili so kao konzervans. U stvari, čuvanje hrane solju ide dalje od pisanih zapisa. Naši preci su solili meso, ribu, povrće, pa čak i voće kako bi sprečili njihovo brzo propadanje. S obzirom na to, verovatno nikada niste prestali da se pitate, da li soli ističe rok trajanja?

Da li soli ističe rok trajanja?

Kratak odgovor je da, čista so nikad ne može da se pokvari Mikrobi koji dovode do kvarenja i trovanja hranom trebaju vodu za rast, ali čista so ne sadrži vodu, što znači da se nikada ne pokvari. Dodavanje soli u hranu uskraćuje bakterijama vodu koja im je potrebna za rast, sprečavajući ih da se razvijaju i čine nas bolesnima.

Prema Institutu za medicinu Nacionalne akademije, dodavanje soli u hranu može izazvati osmotski šok mikrobnih ćelija, što dovodi do gubitka vode iz ćelije i izaziva ćelijsku smrt ili usporen rast.

Koliko dugo traje so?

Verovali ili ne, čista so traje beskonačno. Međutim, mnoge varijante soli sadrže jedinjenja i sastojke osim natrijum hlorida, kao što su jod, začini, ukusi ili boje, koji se vremenom mogu pogoršati. Ipak, takva so neće izazvati bolesti koje se prenose hranom, ali možda neće biti vrhunskog kvaliteta nakon isteka roka.

Kako znate da li je soli istekao rok trajanja?

Iako soli ne ističe rok trajanja, postoje trenuci kada ćete možda želeti da je bacite zbog pada njenog kvaliteta. So može da apsorbuje mirise drugih proizvoda ili hrane koju ste kuvali. Ako vaša so ima čudan miris, možda je vreme da je zamenite. Takođe, so može formirati grudvice u vlažnim klimatskim uslovima. Iako vam to neće naškoditi, može otežati korišćenje soli.

Možete li koristiti so kojoj je istekao rok trajanja?

Samo napred i – koristite “isteklu” so jer to nije jedna od onih namirnica koje morate da bacite nakon isteka roka trajanja. Datumi isteka nisu čvrsti i brzi datumi kvarenja, već više smernice za konzumiranje hrane kada je ona vrhunskog kvaliteta.

Možete li se razboleti od soli kojoj je “istekao rok trajanja”?

So s “isteklim rokom trajanja” neće da škoditi ni na koji način vašem organizmu. Pošto so otežava razvoj mikroba, ona ne sakuplja iste mikroorganizme kao i druge namirnice. Dakle, možete bezbedno čuvati onu posudu sa solju koju ste izgubili u zadnjem delu svog ormara pre tri godine — još uvek je dobra za konzumaciju!

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага