Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI SU TAMNE MRLJE NA ŠARGAREPI OPASNE? Nožem mogu da se uklone, ali je važno i kad

Foto: elements.envato.com

Šargarepa sa tamnim mrljama možda na oko ne izgleda sveže, te su mnoge domaćice u dilemi da je bace ili samo odstrane mrlje? Bacanje hrane je poslednjih godina uzelo maha, te prva opcija i nije toliko korisna. Pogledajte šta treba da radite i kako da sprečite truljenje šargarepe u buduće.

Šargarepa sadrži beta-karoten rastvorljiv u mastima, a da biste od njega u potpunosti imali koristi, savetuje se da je konzumirate sa nekoliko kapi jestivog ulja ili malo putera. Ali, ako šargarepu skladištite nepravilno, na njoj se mogu pojaviti tamne mrlje. Da li sa zdravstvene tačke gledišta ovakva šargarepa može da se jede?

Tamne mrlje na šargarepi obično su uzrokovane gljivičnom bolešću. Prema Austrijskoj agenciji za zdravlje i bezbednost hrane (AGES), ova stanja se nazivaju crna trulež korena ili crna trulež šargarepe. Gljiva odgovorna za tamne mrlje jeste “Thielaviopsis basicola”. U supermarketima često možete da vidite šargarepu upakovanu u plastiku, što podstiče rast gljivica.

Najbolje je da neoštećenu i neopranu šargarepu čuvate u frižideru. Ali, u nekim slučajevima možete ljuštilicom ili nožem da uklonite tamne mrlje sa šargarepe ako su se pojavile pre samo nekoliko dana. Ako su duže bile u frižideru i imaju pojačane  mrlje zbog gljivične bolesti, bacite šargarepu, tačnije od nje možete da napravite humus za biljke.

Saveti za sprečavanje gljivičnih bolesti na šargarepi:

  • Čuvajte šargarepu dalje od svetlosti na temperaturi u frižideru.
  • Optimalna temperatura skladištenja je ispod pet stepeni Celzijusa.
  • Izvadite šargarepu iz plastične ambalaže
  • Poželjno kupujte šargarepu na veliko bez plastične ambalaže.

MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti