Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE ZELENI ČETVRTAK! Evo zašto treba da uradite JEDNU JEDINU STVAR na OVAJ DAN!

Foto: elements.envato.com

Svetli četvrtak praznuje se u toku Svetle ili Vaskršnje nedelje, prve po Vaskrsu, koja se smatra kao jedan dan – cela sedmica se tretira kao jedan neprekidni dan.

Upravo zato je i bogosluženje svakog dana isto kao i na Vaskrs. Današnji četvrtak je odavnina smatran za veoma srećan dan u godini. Verovalo se da su na današnji dan sva mesta gde žive ale, karakondžule i druge nečastive sile zatvorena, i da zemljom hodaju samo dobra nebeska bića, te i da zbog toga ljudima sve ide od ruke.

Danas bi bilo dobro započeti neki posao, posebno onaj koji vam nije išao, a bilo bi dobro i da se pomolite za ostavrenje neke želje koju dugo iščekujete. Ovo je trenutak kada bi njeno ostvarenje moglo da usledi.

U narodu je ovaj dan poznat i kao Beli ili Zeleni četvrtak, a u istočnoj Srbiji se cela ova nedelja, a posebno četvrtak praznuje da bi bila rodna godina. U ovim predelima se od današnjeg dana do Spasovdana, dakle narednih pet četvrtaka, svetkuju tako što se ništa ne radi u poljima ni sa stokom. Ostali poslovi su dozvoljeni. Ukorenjeno je verovanje da je Vaskrs najveći praznik u godini i da su u skladu sa tim zalihe hrane na izmaku. Zato je i razumljivo što je u osnovi praznovanja ove sedmice staranje o hrani i rodnosti letine.

Jedino što se danas nikako ne preporučuje jeste da ne pravite svadbeno veselje, jer bi muzika i galama, ako je verovati predanje, mogli uplašiti i oterati “dobra božanstva”.

Espreso / Blic Žena

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
NOVI BEOGRAD I ZEMUN
09.05.2024 22:21

Danas videla četiri teške karakondžule

Povezane vesti