Претрага
Претрага
Close this search box.

DIJETA SA JAJIMA NIJE ZA SVAKOGA: Jedu se sva 3 obroka, skidaju kilograme, ali ima caka

Foto: elements.envato.com

Nakon Uskrsa mnogima će ostati višak jaja, stručnjaci preporučuju da se pojedu u roku od nedelju dana i da ne bi trebalo duže da stoje od toga. Kako ne biste bacali jaja postoji nekoliko načina da ih iskosistite. Jedan od njih je da od jaja napravite novi obrok, eventualno salatu. Isto tako, oni koji muče muku sa kilogramima i žele da smršaju idealna je dijeta sa jajima.

Ovu dijetu je prvobitno popularizovala 2018. godine Arijel Čendler, koja je napisala knjigu “Dijeta sa kuvanim jajima: lak, brz način za gubitak težine”. Dijeta sa jajima je dijeta sa visokim sadržajem proteina, malo ugljenih hidrata i niskokalorična dijeta koja naglašava jaja kao glavni izvor proteina. To je dijeta koja s vremena na vreme kruži društvenim mrežama. Postavlja se pitanje koliko je ona zapravo zdrava.

“To podrazumeva jedenje jaja pri svakom obroku, zajedno sa malim količinama nemasnih proteina, povrća sa malo ugljenih hidrata i minimalnog voća”, objašnjava registrovana dijatetičarka Ana Rejzedorf, napominjući da je cilj brz gubitak težine.

Koliko dugo treba držati dijetu sa jajima?

Postoji nekoliko verzija plana dijete za jaja. Po pravilu može da traje:

  • 5 dana
  • jednu nedelju
  • 14 nedelja

Kako funcioniše dijeta sa jajima?

“Dijeta sa jajima je strukturisana tako da se jede najmanje dva do tri jaja dnevno, obično za doručak, sa dodatnim jajima ili drugim posnim proteinima za ručak i večeru”, kaže dijatetičarka.

Pored jaja, možete naravno da jedete i povrće bez skroba, ali ograničeno voće, bez žitarica i hranu sa visokim sadržajem šećera. Dijeta sa jajima se ipak ne preporučuje za dugoročno zdravlje ili gubitak težine.  Iako može zvučati relativno zdravo, dijeta sa kuvanim jajima je “modna dijeta”.

“Ovo je verzija niskokalorične dijete sa malo ugljenih hidrata koja promoviše gubitak težine, aline obezbeđuje vašem telu uravnoteženu ishranu. Možda ćete privremeno smršati, ali rezultati neće nužno trajati”, objasnila je dijetetičarka Erin Palinski iz Njujorka.

Rizici dijete sa jajima

“Dijeta sa jajima, posebno u restriktivnijim oblicima, nosi mnoge zdravstvene rizike, uključujući nedostatke hranljivih materija i povećan unos holesterola”, kaže dijatetičarka Ana Rejzedorf. Pored toga, ona kaže da previše proteina vremenom može da optereti bubrege i ne preporučuje se onima koji imaju probleme sa bubrezima. Zato obratite pažnju na količinu konzumiranja jaja i pre svake dijete, pa i ove, posavetujte se sa lekarom ili nutricionistom.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti