Za doručak preko vikenda najčešće se potrudimo da nam bude lep i ukusan, ali i pre svega brz. Tako su đevreci od samo dva sastojka pravi izbor za subotnji doručak, a recept ćete odmah usvojiti.
Sastojci za đevreke:
- 1 šolja grčkog jogurta
- 1 šolja brašna
za premaz:
- 1 jaje
- susam
Priprema đevreka:
Pre svega zagrejte dobro rernu. Veći pleh obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
U činiju sipajte brašno i jogurt i dobro promešajte. Jako je važno da pokušate koliko toliko da ocedite grčki jogurt i da ne bude mnogo “vodenast” već samo da uzmete čisto njega. Ukoliko bude previše tečnosti, testo će biti vlažno.
Prebacite testo na radnu površinu i podelite na četiri ili više jufkica u zavisnosti koliko velike đevreke želite da napravite. Svaku jufkicu rastegnite u valjak debljine koje želite, pa krajeve valjka spojite tako da dobijete oblik kruga, odnosno đevreka. Stisnite malo te krajeve da se prilikom pečenja ne bi otvorili.
Ponovite sve isto sa ostatkom testa i poređajte u spreman pleh. Po želji ih možete premazati jajetom i susamom. Pecite ih oko 20 do 25 minuta na 180 stepeni, pa onda još dva minuta na 200 stepeni.
Ostavite malo da se ohlade i spremni su za jelo.
ona.rs