Претрага
Претрага
Close this search box.

“DOBRO JE DA TADA POČNETE SA RADOVIMA”: Markovdan i Đurđevdan imaju jaku simboliku, evo šta treba da izbegavate

Foto: elements.envato.com

Nakon što je veliki broj Srba obeležio sveca Svetog Đorđa, mnogi vernici sutra slave Markovdan. Za ovog sveca vezani su mnogi običaji i narodna verovanja, a neki od njih se i danas praktikuju. Kao i Đurđevdan blisko je povezan sa prolećnim ciklusom običaja i sa svim što ima veze sa buđenjem prirode.

Da bi godina bila rodna veruje se da tada treba početi neke radove. Takođe, važi verovanje da treba ustati rano na oba sveca da bi ljudi bili vredni i da ih ne bi hvatao dremež tokom čitave godine. Takođe, naš narod veruje da ukoliko zadremate na Đurđevdan, da to isto treba uraditi i na Markovdan, da mu godina ne bi bila loša i to da spava na istom mestu. Naši stari vodili su se logikom da dva minusa daju plus, to znači faktički da se iskupe za to što su učinili na Đurđevdan”, kazala je za RINU etnolog Snežana Ašanin.

Bez obzira koliko bilo brzo vreme u kom živimo, tradicija vezana za praznika sačuvala se do današnjih dana. Dan koji deli Đurđevdan i Markovdan takođe je jedan od važnijih dana u godini.

“Ova dva sveca su nekako spojena, time što je samo jedan dan između njih, znajući da mi slavimo po tri dana, nekako se poklapalo sa trećim danom, odnosno prvim danom slave svetog Marka i to ima jako velike veze i simbolike i da su ova dva sveca povezana u jednu neraskidivu vezu“, rekla je Ašanin.

Markovdan se u Srbiji proslavlja od davnina, a kao i za većinu velikih praznika vezano je verovanje da na ovaj dan ne bi trebalo raditi teške fizičke poslove u polju. Prema pričama starih, svetac će oni koji budu bili u njivi kažnjavati nevremenom tokom čitave godine.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti