DOKTORKA ĐORĐEVIĆ O “PETOJ BOLESTI” kod DECE: Prenosi se kapljično, može i preko IGRAČAKA U VRTIĆIMA (FOTO)

Foto: Premier Health

“Peta bolest” kod dece i odraslih se obično javlja u rano proleće ili na zimu, a najpodložnija su joj deca predškolskog uzrasta. Doktorka pedijatar Snežana Đorđević navela je “Novo jutro”, Pink televizije, kako prepoznati ovu bolest i ko je sklon komplikacijama.

-Peta bolest malo zbunjuje i ne znači ništa, dobila je ime po tome što su do tada bile poznate neke ospe po telu, pa je posle uvedena vakcina. Parvovirus spada u viruse koji su izuzetno sitni, DNK virusi, ali se vrlo brzo prenosi. Prenosi se kapljičnom infekcijom, suzom, kijanjem, kašljanjem, preko igračaka u vrtićima. Prijemčiv je kod dece od četvrte do 10. godine. Počinje vrlo bezazleno- crvenilom lica, pa se kasnije pojavi ospa od lica, vrata i spušta se naniže i ide ka celom telu- rekla je pedijatar za Pink televiziju.

Doktorka Snežana Đorđević; foto: Pink TV Screenshot

Doktorka Đorđević ističe da se nekada dešavaju slučajevi da deca dobiju visoku temperaturu, a da su nalazi dobri, te da nakon nekoliko dana temperatura pada i roditelji primećuju da su se pojavile ospe.

-Kada dovedu dete mi kažemo roditeljima da se ne brinu, sad je to bezopasno, da ne treba ni sa čim mazati, a da će to da se povuče za nekoliko dana- navela je doktorka i dodala da se ospe povuku najčešće za pet dana, a nekada i za 7-10 dana.

Nakon preležane “pete bolesti” dobije se IgM i na taj način u organizmu ostaje zapamćeno, a dete više ne može da dobije ovu bolest.

-Dete može da prenese i na roditelje. Što su mlađi roditelji oni mogu da je dobiju, svi roditelji mlađi od 35 godina. Karakteristično da je da su pacijenti infektivni i pre izbijanja ospi, najmanje 3-4 dana. Infekcija može da se prenese i na trudnice, a mnoge prođu asimptomatski. Međutim, u 3 do 33 posto postoji opasnost po plod, u zavisnosti u kojoj nedelji se javi. U prvom trimestru može biti opasno, onda se javlja vodeni plod, hidrops, velika količina vode u plodu oko svih važnijih organa što može čak da dovede i do smrti ploda. Ako se javi u poslednja tri meseca onda ne mora biti toliko opasno, ali postoji infekcija i zabeleženo je i kod majke i kod deteta da su imali tu infekciju- zaključila je dr Đorđević.

Foto: Emergency Live

dnevnik.rs/pink.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti