Претрага
Претрага
Close this search box.

DOKTORKA FIZIJATRIJE SAVETUJE Šta sve roditelji ĐAKA PRVAKA treba da znaju prilikom KUPOVINE ŠKOLSKE TORBE, a evo i koja DVA SPORTA su NAJBOLJA za mlađu decu

Foto: Pixabay

Koja je najbolja vrsta školske torbe za decu? Ovo pitanje, naizgled jednostavno, postaje glavna briga za svakog pažljivog roditelja. Ono krije suštinsku istinu: idealna školska torba treba da zaštiti ramena i leđa deteta koje raste.

U nastavku našeg teksta možete pročitati savete dr Zorice Jakišić, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, koja roditeljima daje savete za izbor rančeva za đake prvake, ali i izbora sportova za pravilno razvijanje i držanje tela. 

-Pre nego što deca krenu u školu, treba obaviti sistematski pregled da se vidi kakvo je držanje. U tom periodu nema krive kičme i skolioze, ali se to krsti kao loše telesno držanje. Prvo im rastu kosti, a onda mišići. Jednog časa ti mišići nisu kadri da podrže toliki koštani priliv i onda se telo vitoperi. Tada vežbama treba ojačati, podržati mišiće da oni naprave ravnotežu. U tom periodu bi deca trebalo da imaju fizičke aktivnosti koje su potpuno spontane- da čučnu, da se podvuku, plivaju, hodaju, žmurke. Ne moraju to biti organizovane sportske aktivnosti- istakla je za NS Uživo dr Jakišić.

Torbe treba da budu od lakih materijala

Stolice su takođe važne, a kada sedi i uči u kućnim uslovima mera stolice treba da bude visina potkolenice deteta i da oba stopala bude na podu.

-Stolice koje su na okretanje nisu mnogo stabilne. Bolje obična stolica sa fiksiranim naslonom. Što se tiče izbora torbe za prvi razred, one bi trebalo da budu od lakih materijala, ne od tvrde plastike ili kože. Treba da imaju široke kaiševe na leđima, koji su sunđerasti, i bilo bi dobro da imaju kaiš preko stomaka, jer one lepo prenesu težinu. Ne treba izabrati duguljaste torbe, da idu od sredine lopatice niz leđa. Ne treba torbu previše ni spustiti da ih ne bi udarala po krstima. Najbolja varijanta su torbe sa točkićima, jer se one kotrljaju i onda dete nije izloženo teretu. Tada on nije ni izbliza veliki, jer se prenosi na točkiće, vrti se kao biciklić. Kao što kičmu ne nosiš na biciklu, ne nosiš celu težinu tela, jer vrtiš jednom i drugom nogom- objašnjava naša sagovornica.

Foto: Pixabay

Plivanje i karate za ravnomerno razvijanje

Osim izbora ranca i dobre stolice, bitno je kako se slažu sveske i knjige u torbu.

-Treba stavljati prvo sveske A4 formata bliže do leđa, a onda sve sitnije prema napred da pernica dođe na kraj, kako bi taj teret bio ravnomerno raspoređen. Od svega je najvažnije jačanje mišića dece- naglasila je dr Jakišić i dodala koji su to sportovi idealni za decu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta:

-Ovo govorim isključivo sa aspekta zdravlja, posebno u najranijem periodu, plivanje pa sto mesta prazno. To je jedini sport koji u svakom trenutku, svaki mišić, čak i treptač oka koji trepne da kap vode ne uđe u oko, radi. Svi rade simetrično i telo je u rasteretnom položaju, nema mogućnosti traumatizacije tetiva i zgloba. S druge strane, voda sprovodi mikromasažu dok voda prolazi. Sem plivanja, uglavnom se preporučuju oni sportivi koji uključuju levu i desnu stranu. To je, na primer, karate. Ne savetuju se u tom periodu sportovi koji razvijaju već dominantnu stranu. Ne predlaže se rukomet, tenis, fudbal.

Doktorka savetuje i napominje da kod mlađe dece tri sata pre spavanja nema fizičke aktivnosti. Ona ističe da telo tada treba da se odmori i da se izmetabolišu nusprodukti.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti