Претрага
Close this search box.

DOKTORKA UPOZORILA SVE SRBE KAKO MASNA HRANA UTIČE NA JETRU: Nikako se NE PREJEDAJTE za praznike, spasite sebe

Foto: Everyday Health

Vreme slava i novogodišnjih praznika je period kada više jedemo i pijemo. Često se zanesemo i opustimo, pa ne razmišljamo o posledicama. Statistički podaci govore da u svetu čak 25 odsto populacije u ovom trenutku ima neki problem sa jetrom, posebno masnu jetru.

Prof. dr Tamara Milovanović, sa Klinike za gastroenterohepatologiju UKCS za RTS navodi da veliki broj pacijenata umire od preteranog konzumiranja alkohola i hrane.

“Mislim da populacija nije dovoljno svesna posledica na zdravlje zloupotrebe alkohola i preterivanja u hrani, a i mislim da ne postoji svesnost kada nešto što se zove merak pređe u zavisnost”, ističe profesorka.

Kratkoročne posledice uglavnom svako od nas oseti u nekom trenutku kada previše pojede ili previše popije. Dugoročno, bolest počinje kao masna jetra, ali zato što ljudi uglavnom kriju i guraju pod tepih kada osete tegobe zbog zloupotrebe alkohola, lekarima se javljaju sa već uznapredovanom bolešću. Zato su procene da preko tri miliona ljudi godišnje umire zbog posledica zloupotrebe alkohola, dodaje dr Milovanović, a oko četvrtine pacijenata s cirozom jetre ima je upravo zbog zloupotrebe alkohola.

Simptomi masne jetre

“To može biti malaksalost, mučnina, nelagodnost u stomaku, zato je važno redovno kontrolisati nalaze jetre i raditi ultrazvuk, kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo dalje napredovanje bolesti jetre”, ističe doktorka Milovanović.

Kada su u pitanju bolesti jetre uzrokovane zloupotrebom alkohola, pacijenti najčešće dolaze sa uznapredovalom bolešću i teškim komplikacijama kao što su krvarenje, žutica, pojava tečnosti u trbuhu i poremećaj stanja svesti. Najbolji način da zaštitimo našu jetru je umerenost i u jelu i u piću, ne samo tokom praznika, već stalno.

Espreso/RTS

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti