Претрага
Close this search box.

DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA: Ne kuva se, već se peče u rerni – priprema jednostavna, a ukus fantastičan

foto: elements.envato.com

Kada pomislimo na zimnicu, ne možemo da ne osetimo ukus džema od šljiva, koji je kralj svih specijaliteta iz tegle. Sveže šljive u kojima uživamo ovih dana vrlo lako postaju specijalitet koji nas cele zime sladi najlepšim ukusima.

Sastojci:

  • 3 kg šljiva
  • 500-700 g šećera (u zavisnosti od slatkoće šljiva)
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • cimet

Priprema:

Šljive operite i očistite od koštica.

Smeštajte polovinu šljiva u dublju posudu, okrećući ih unutrašnjošću nadole.

Svaki red šljiva pospite šećerom.

Stavite u zagrejanu rernu u lagano pecite oko četiri sata.

Pred kraj dodate usitnjenu čokoladu za kuvanje i promešajte da se istopi i dodajte cimet.

Sipajte u vruće tegle.

Snažno zatvorite poklopce i pokrijte ćebetom da se “pasterizuju”.

Ohlađene tegle čuvajte na tamnijem, svežijem mestu.

Ona.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti