Nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Potrebno je
- 4 l punomasnog mleka
- 30 ml razblažene sirćetne kiseline
- prstohvat soli
Priprema
U velikoj šerpi zagrejte mleko, uz neprestano mešanje, da ne zagori. Onda skinite sa vatre i sipajte sirće. Ostavite da odstoji 10 minuta. Obložite gazom mrežastu cediljku, pa stavite preko velike činije. Dodajte so u mleko pa procedite kroz pripremljenu cediljku. Pustite da se cedi sat vremena. Mleko treba da se odvoji na beli, čvrsti deo i žućkastu tečnost (surutku). Surutku bacite. Utapkajte sir u kuglu i sklonite gazu. Zatim umotajte u plastiku i čuvajte u frižideru. Ovako pripremljen sir trajaće oko nedelju dana.
trpeza.alo
Bacite surutku??? 10 min za četiri litre mleka…ma dajte…