Foto: Printscreen/ citymagazine.danas.rs
Da li ste ikada spavali potpuno goli? To bi trebalo da uradite nekoliko puta nedeljno, kažu stručnjaci. Saznajte u narednim redovima zašto je to korisno za vaše zdravlje.

Do sada ste verovatno već dobro naučili da sve može da utiče na kvalitet sna: od toga s kim spavate, gde spavate, da li je soba provetrena, koliko je zamračena, koja je temperatura u prostoriji i u kojoj odeći spavate. Danas ćemo uglavnom pričati o poslednjoj stavci.

Neki ljudi kažu da im spavanje bez odeće pomaže da se zagreju, bolje spavaju i pruža im više udobnosti. Da li spavati “kao od majke rođen” donosi neke zdravstvene koristi?

Doktorka Mari Horvat kaže da je sve u udobnosti i dobrom spavanju. Prema njoj, spavanje bez odeće je poželjno, a u nastavku možete otkriti i zašto.

Regulacija telesne temperature

Cirkadijalni ritam reguliše ritam spavanja, a može ga poremetiti visoka temperatura. Ako spavate goli, vaše telo može efikasnije da reguliše vašu temperaturu – kada vam postane previše vruće, veća je verovatnoća da ćete promeniti položaj spavanja ili malo otkriti. Ovo vam može pomoći da brže zaspite i obezbedite kvalitetniji san.

Vaginalne infekcije

Žene koje spavaju gole mogu na ovaj način sprečiti javljanje vaginalnih infekcija. Spavanje u uskoj odeći i donjem vešu može povećati vlažnost oko intimnih delova telova, što može dovesti do infekcija. Sa širokom odećom ili bez odeće, temperatura tela je niža, pa koža ostaje suva.

Plodnost kod muškaraca

Spavanje bez odeće može povećati mušku plodnost. Jedno istraživanje je pokazalo da uska odeća povećava temperaturu intimnih područja, što može smanjiti broj spermatozoida. Ako je temperatura niža, spermatozoidi će ostati zdravi i plodnost će biti normalna (ne niža).

Bliskost s partnerom

Ako vi i vaš partner spavate goli, bićete povezaniji i privlačniji jedno drugom. Ovo može smanjiti nivo stresa i poboljšati vaš seksualni život. To će dovesti do lučenja oksitocina – hormon sreće, pa će vaš odnos biti još bolji, a kada pogledate partnera, obuzeće vas topla osećanja.

Bolji metabolizam

Spavanje u hladnijoj prostoriji može poboljšati metabolizam, tvrde stručnjaci. Jedan od načina da se obezbedi hladniji prostor je spavanje bez odeće. Ne zaboravite da provetrite prostoriju neposredno pre spavanja i podesite nižu temperaturu u njoj.

Aktivni.si

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments