Претрага
Close this search box.

Evo kako Nemci prave kupus salatu: Ukus je pravi hit, nećete moći da prestanete da je jedete

Kupus
Foto: Pexels

Kupus salata je omiljeni dodatak pečenju ili roštilju u Srbiji, a i Nemci obožavaju da je jedu uz domaće kobasice

Evo kako se pravi kupus salata na nemački način:

  • 900 g svežeg zelenog kupusa
  • 70 ml temeljca od povrća
  • 4 kašike belog sirćeta
  • 3 male kašičice šećera
  • 2 kašika ulja
  • 2 malih kašičica soli
  • 2 malih kašičica kima
  • 1 glavica crnog luka
  • biber po želji

Priprema:

Operite kupus, očistite ga i isecite na tanke tračice. Kupus začinite sa solju i šećerom i onda ga dobro izgnječite rukama tako da iscedite iz njega višak tečnosti. Tako oceđenom kupusu dodajte sitno seckan crni luk.

U posebnoj činiji izmešajte temeljac, ulje, sirće i semenke kima. Prelijte preko kupusa, izmešajte i poslužite.

stil.kurir.rs

Tagovi:

29 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
nes
02.07.2024 15:26

A “temeljac od povrca”, je???

Gost
Snezana
02.07.2024 21:30
Odgovori  nes

Supa od povrca

Gost
Klasa
02.07.2024 15:32

A jel kupus iz Futoga?

Gost
I tako
02.07.2024 19:55

Kupus sitno seckan ili rendan, beli luk po ukusu sitno seckan ili rendan, soli po ukusu, ulje (maslinovo ili suncokretovo) i sirće po ukusu (ko voli može i balzamiko). Dobro promešati i navaliti. Temeljac/supa ili šta god drugo neka žderu švabe, oni ionako navale na našu klopu kada dođu.

Gost
Ljiljana
02.07.2024 20:07

Još kad bismo znali šta je “temeljac”!!!????

Gost
Dada
02.07.2024 21:11
Odgovori  Ljiljana

Pitajte Google.

Gost
Gaga
02.07.2024 22:11
Odgovori  Ljiljana

Temaljac je Hrvatski naziv za supu od junećih kostiju,temeljac “od povrća”bit će neke Nemačke splačine

Gost
Čkele
02.07.2024 22:51
Odgovori  Ljiljana

Da li ste čuli za “kamen temeljac”? To vam je to, jer treba nešto da salati da težinu

Gost
Јелена
03.07.2024 07:36
Odgovori  Ljiljana

Аутор је израз узео из хрватског, као да се подразумева да ми то знамо. Темељац је супа (празна) у овом случају од поврћа, а мислим да може да буде и од меса.

Gost
Kaća.
02.07.2024 20:08

A šta je temeljac?

Gost
Lakiboy
02.07.2024 21:44
Odgovori  Kaća.

Supa – bujon

Gost
MeAndMyself
02.07.2024 21:58
Odgovori  Kaća.

Govedji temeljac moze biti i govedja kocka za juhu,a tako imate i kocke od povrca…moze se kupiti i u tecnom stanju u konzervi ili tetrapaku a mozete ga i sami napraviti

Gost
Цаца
02.07.2024 22:22
Odgovori  Kaća.

Темељац је супа од неког поврћа,бистра процеђена,која може да стоји више дана у фрижидеру и користи се као основа још за нека јела не само за салату.

Gost
Danijela
02.07.2024 22:50
Odgovori  Kaća.

Voda u kojoj se kuvalo povrće, bistra supa

Gost
Goran
03.07.2024 07:09
Odgovori  Kaća.

Voda iz temelja,vadis samo sa coskova

Gost
Dušanka
03.07.2024 13:53
Odgovori  Kaća.

Supa od povrća

Gost
Branislav Dragić
10.07.2024 13:18
Odgovori  Dušanka

Povrćni fond.

Gost
Lola
02.07.2024 23:45

Temeljac?

Gost
Goran
03.07.2024 09:56

Ma kakvi nemci nemaju oni pojma

Gost
Kobac
03.07.2024 13:35

-TEMELJAC,TO JE U KAMENOLOMU KOMAD STENE,KOJI SE IZRENDA SITNO I TEMELJNO!NAVALI

Gost
Samo svoja
03.07.2024 20:24

Imamo mi naše recepte…..PRAVE ! A ne OVAJ bućkuriš.

Gost
Zlatica milivojevic
13.07.2024 19:40
Odgovori  Samo svoja

Ма по нашем рецепту је нашки најбоља купус салата ито домаћа или хотелска

Gost
Orvel84
03.07.2024 20:44

Nekada je novinarstvo bilo ozbiljna stvar.. danas.. bolje da prećutim..

Gost
Lemi
04.07.2024 16:29

Sta je temeljac, nikad čuo?

Gost
Sanndra
05.07.2024 10:18

U nemackoj sam i iskreno gadi mi se kad vidim u sta sve trpaju secer i njihov sahne (tecni kajmak, pavlaka za kuvanje), pa sada jos i supa u salati .
Salata je salata-da bude lagani i osvezavajuci izvor vitamina, minerala i biljnih vlakana, a ne da se takmici sa glavnim jelom u kolicini kalorija. Dovoljni su osnovni zacini so, biber, sirce i gotovo.

Gost
Branislav Dragić
10.07.2024 13:17
Odgovori  Sanndra

Ukusi su različiti ..

Gost
Miljković ludi
05.07.2024 11:35

Sve je to ok.zaboravili ste slaninu scenu na kockice,proprzenu.

Gost
Jova ilić
10.07.2024 20:10

Probajte da kupus nasečete ručno, dodati jednu naredanu cveklu srednje veličine, dve-tri šargarepe recimo nantes takođe narendati na krupnije kao i cveklu, jedan praziluk domaći naseći na tanje listiće, i glavicu domaćeg belog luka zgnježiti ili u blenderu isitniti. So po ukusu, jednu manju kašičicu crnog bibera, i domaće jebukovo sirće ili domaće vinsko sirće, ulje suncokretovo ili maslinovo, prijarno!!!

Gost
Ovidije
12.07.2024 12:59

Niko ne kaže ono najbitnije… Salata se dobro izmeša. Dobro nagnječi. Rastreser i mora da odstoji min sat vremena u zatvorenoj posudi. Sve dobre kafane kupus salatu prave u rano prepodne za ručkove i velere.

Povezane vesti