Kupus salata je omiljeni dodatak pečenju ili roštilju u Srbiji, a i Nemci obožavaju da je jedu uz domaće kobasice
Evo kako se pravi kupus salata na nemački način:
- 900 g svežeg zelenog kupusa
- 70 ml temeljca od povrća
- 4 kašike belog sirćeta
- 3 male kašičice šećera
- 2 kašika ulja
- 2 malih kašičica soli
- 2 malih kašičica kima
- 1 glavica crnog luka
- biber po želji
Priprema:
Operite kupus, očistite ga i isecite na tanke tračice. Kupus začinite sa solju i šećerom i onda ga dobro izgnječite rukama tako da iscedite iz njega višak tečnosti. Tako oceđenom kupusu dodajte sitno seckan crni luk.
U posebnoj činiji izmešajte temeljac, ulje, sirće i semenke kima. Prelijte preko kupusa, izmešajte i poslužite.
stil.kurir.rs
A “temeljac od povrca”, je???
Supa od povrca
A jel kupus iz Futoga?
Kupus sitno seckan ili rendan, beli luk po ukusu sitno seckan ili rendan, soli po ukusu, ulje (maslinovo ili suncokretovo) i sirće po ukusu (ko voli može i balzamiko). Dobro promešati i navaliti. Temeljac/supa ili šta god drugo neka žderu švabe, oni ionako navale na našu klopu kada dođu.
Još kad bismo znali šta je “temeljac”!!!????
Pitajte Google.
Temaljac je Hrvatski naziv za supu od junećih kostiju,temeljac “od povrća”bit će neke Nemačke splačine
Da li ste čuli za “kamen temeljac”? To vam je to, jer treba nešto da salati da težinu
Аутор је израз узео из хрватског, као да се подразумева да ми то знамо. Темељац је супа (празна) у овом случају од поврћа, а мислим да може да буде и од меса.
A šta je temeljac?
Supa – bujon
Govedji temeljac moze biti i govedja kocka za juhu,a tako imate i kocke od povrca…moze se kupiti i u tecnom stanju u konzervi ili tetrapaku a mozete ga i sami napraviti
Темељац је супа од неког поврћа,бистра процеђена,која може да стоји више дана у фрижидеру и користи се као основа још за нека јела не само за салату.
Voda u kojoj se kuvalo povrće, bistra supa
Voda iz temelja,vadis samo sa coskova
Supa od povrća
Povrćni fond.
Temeljac?
Ma kakvi nemci nemaju oni pojma
-TEMELJAC,TO JE U KAMENOLOMU KOMAD STENE,KOJI SE IZRENDA SITNO I TEMELJNO!NAVALI
Imamo mi naše recepte…..PRAVE ! A ne OVAJ bućkuriš.
Ма по нашем рецепту је нашки најбоља купус салата ито домаћа или хотелска
Nekada je novinarstvo bilo ozbiljna stvar.. danas.. bolje da prećutim..
Sta je temeljac, nikad čuo?
U nemackoj sam i iskreno gadi mi se kad vidim u sta sve trpaju secer i njihov sahne (tecni kajmak, pavlaka za kuvanje), pa sada jos i supa u salati .
Salata je salata-da bude lagani i osvezavajuci izvor vitamina, minerala i biljnih vlakana, a ne da se takmici sa glavnim jelom u kolicini kalorija. Dovoljni su osnovni zacini so, biber, sirce i gotovo.
Ukusi su različiti ..
Sve je to ok.zaboravili ste slaninu scenu na kockice,proprzenu.
Probajte da kupus nasečete ručno, dodati jednu naredanu cveklu srednje veličine, dve-tri šargarepe recimo nantes takođe narendati na krupnije kao i cveklu, jedan praziluk domaći naseći na tanje listiće, i glavicu domaćeg belog luka zgnježiti ili u blenderu isitniti. So po ukusu, jednu manju kašičicu crnog bibera, i domaće jebukovo sirće ili domaće vinsko sirće, ulje suncokretovo ili maslinovo, prijarno!!!
Niko ne kaže ono najbitnije… Salata se dobro izmeša. Dobro nagnječi. Rastreser i mora da odstoji min sat vremena u zatvorenoj posudi. Sve dobre kafane kupus salatu prave u rano prepodne za ručkove i velere.