Pamtimo svi u detinjstvu da su nas tokom leta roditelji “zastrašivali” da će nam, ako pojedemo semenke lubenice, u stomaku izrasti nova. Iako nam je sada jasno da se to ne može dogoditi ni po kom osnovu, te da je to bila jedna šarena laža što zbog zabave, što iz opravdanih razloga da svoje parče omiljenog letnjeg povrća lepo očistimo pre nego što ga pojedemo.
Jedno od najščešćih pitanja, koja muče sve one koji leto ne mogu da zamisle bez lubenice, jeste – šta se može dogoditi ako pojedemo semenku? Da se razumemo – niko kao odgovor ne očekuje fatalni ishod. Pojeli smo semenke za života svi mnogo. Ali, ipak određenih stvari treba da budemo svesni, a o tome govori stručnjak u oblasti zdravlja sistema za varenje i creva.
“Ako slučajno progutate semenku lubenice, neće se desiti ništa loše. One se ne akumuliraju u telu, već ih prirodno izbacujemo“, rekla je gastroenterolog Anastasija Timošenko, a prenosi portal “Index.hr”.
Jedite pečene semenke
Belo seme je mekano i lakše se proguta, dok je crno teško žvakati, pa ih mnogi radije uklanjaju iz tog razloga. Međutim, s obzirom na to da su bogate hranljivim materijama, posebno omega-3 masnim kiselinama, kalijumom i magnezijumom, preporučljivo je jesti ih pečene – i to na sledeći način.
Operite i osušite semenke. Kada se potpuno osuše, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i ravnomerno rasporedite po plehu. Posolite ih, pa pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski biber, cimet ili prstohvat šećera.
Međutim, pacijenti sa gastrointestinalnim problemima treba da budu oprezni. Semenka lubenice može izazvati nadimanje, bol, pa čak i dijareju.
blic.rs