Претрага
Претрага
Close this search box.

EVO ZAŠTO OVU BOJU SKORO NIKADA NEĆETE VIDETI NA ZASTAVI NEKE ZEMLJE Ove dominiraju

Foto: Pixabay

Većina nacionalnih zastava se ne udaljava previše od crvene, bele i plave boje. I dok neke zastave mogu izgledati izuzetno šarene, postoji jedna boja koju skoro nikada nećete videti.

U TikTok video snimku, radio voditelj Din Džekson deli čudan razlog da gotovo nijedna zemlja ne koristi ljubičastu boju u svojoj zastavi.

Od 195 zemalja u svetu, samo tri imaju malu količinu ljubičaste boje na svojim zastavama. A bizarno objašnjenje seže do antičkog sveta i previsoke cene retkog morskog puža.

U nastavku videa, Džekson objašnjava da nijedna zemlja ne koristi ljubičastu boju kao osnovu za svoju zastavu ili čak ima ljubičastu ploču na njoj, a razlog je sav u ovom malom pužu.

-Zastave većine zemalja su dizajnirane pre nekoliko vekova i jedini način da se proizvede ljubičasta boja u to vreme bilo je drobljenje morskih puževa- govori on u videu i dodaje da ovakvi morski puževi žive samo u istočnom Mediteranu i na atlantskoj obali Maroka.

Boja je bila poznata kao tirska ljubičasta kao referenca na grad Tir, u današnjem Libanu, iz kojeg su feničanski trgovci kontrolisali protok boje.

@beatonthebeeb Which colour is missing? #mindgames #mindgames #colours #scienceismagic #weirdanimalfacts ♬ original sound – DJ

Puževi su namamljeni u zamke ili su ih skupljali ručno pre nego što su im sluzokože delikatno bile otvorene malim nožem. Za proizvodnju jednog grama boje moglo bi biti potrebno oko 10.000 puževa, što je možda dovoljno da se oboji rub tkanine.

I, čak i ako je osnovni sastojak bio nadaleko poznat, tirski proizvođači boja bili su slavno tajnoviti i skrivali su svoje složene recepte. Sve ovo u kombinaciji čini ljubičastu boju jednom od najvrednijih supstanci na zemlji, vrednom više od svoje težine zlata.

Povezanost boje sa bogatstvom i moći učinila ju je prirodnim izborom za boju kraljevstva širom antičkog sveta.

Jedine tri zemlje na svetu sa ovom bojom na zastavi su Dominika, ostrvska država u Karipskom moru, Nikaragva je druga država, dok je Druga španska republika takođe koristila ljubičastu traku između 1931. i 1971. godine, ali je do tada ljubičasta postala mnogo pristupačnija.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti